Košarkašice i stručni štab reprezentacije Bosne i Hercegovine po povratku u domovinu poručili su da su ponosni na senzacionalni uspjeh na Evropskom prvenstvu i da će nastaviti raditi kako bi nastavili na najbolji način predstavljali zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ostvarenog historijskog uspjeha na Evropskom prvenstvu za žene, košarkašice i stručni štab reprezentacije su se danas vratili u Sarajevo. Zbog COVID protokola nije bio organiziran masovni doček, ali grupa navijača se ipak okupila i pozdravila svoje heroine koje su napravile senzaciju na Eurobasketu.

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo se zahvalio svima na podršci i kazao da je presretan zbog ostvarenog historijskog uspjeha za BiH.

"Predstoje nam novi izazovi. Kvalifikacioni turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo je u februaru naredne godine. Prije toga u novembru počinju kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo, tako da je pred nama puno posla, a pred ovim djevojkama još puno dobrih rezultata. Zahvaljujem se svim košarkašicama i članovima štaba na ovom rezultatu kojeg smo zajedno ostvarili", kazao je Lojo.

Selektor Lojo je poručio da je potrebna podrška svih struktura vlasti i sponzora za što bolje uvjete rada i nastavak nizanja uspjeha.

Tim-menadžer reprezentacije Razija Mujanović zahvalila se na dočeku i obećala da ovo nije posljednji uspjeh

"Snaga ove naše reprezentacije, ovih predivnih djevojaka je zajedništvo. Sigurno je da rezultata ne postoji bez zajedništva i dobre atmosfere", kazala je Mujanović.

Među košarkašicama koje su danas stigle u Sarajevo nije bila jedna od najboljih košarkašica Eurobasketa Jonquel Jones, a kapitenka reprezentacije Milica Deura kazala je da je ponosna na tim koji je u proteklih 50 dana priprema i prvenstva naporno radio za ostvareni uspjeh.

"Hvala vam što ste došli da nas podržite i dočekate na ovako lijep način. Prije svega, želim reći da sam jako ponosna na ove djevojke iza mene, jer su napravile čudo. One su napravile ovaj historijski rezultat i samo one znaju koliko rada, truda i napora smo uložili u ovih 50 dana", kazala je Deura.

Deura je kazala da se nada da će pri sljedećem sličnom dočeku košarkašice reprezentacije BiH nositi i neku od medalja na vratu.

"Pred nama je puno toga i samo možemo rasti kao ekipa i to ćemo svima i dokazati", poručila je Deura.

Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH, također je pozdravio košarkašice, stručni štab i navijače i dodao kako je uspjeh reprezentacije ostvaren u teškim uvjetima pandemije koji su tražili dodatne napore i odricanja košarkašica.

"Ne bih da puno pričam, ove košarkašice su te koje su sve ovo iznijele, pokazale hrabro srce bosansko i donijele nam ovaj historijski rezultat", kazao je Čolan i najavio nastavak rada i borbe za plasman na Svjetsko prvenstvo.

On je najavio da će se Košarkaški savez potruditi da organizira jedan od kvalifikacionih turnira u BiH.

Bh. košarkašice su u bile jedno od najljepših iznenađenja Eurobasketa i u Strasbourgu su odigrale pet mečeva u kojima su pobijedile Belgiju i Tursku u grupnoj fazi, a izgubile od Slovenije, da bi onda u nokaut fazi pobijedile Hrvatsku u osmini finala te izgubile od Francuske u borbi za polufinale.

Jučerašnjom pobjedom nad Švedskom košarkašice BiH su izborile peto mjesto na Eurobasketu i tako se plasirale među šest najboljih evropskih selekcija koje će igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Naredni izazov za košarkašice BiH biće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Domaćin Australija i olimpijski prvak iz Tokija će izboriti direktni plasman, a košarkašice BiH će među 16 ekipa u februaru naredne godine pokušati izboriti jednu od preostalih deset ulaznica za nastup na Mundobasketu. Pored šest selekcija iz Evrope, u kvalifikacijama za SP učestvovat će dvije ekipe iz Afrike, četiri iz Južne i Sjeverne Amerike i četiri iz Azije.