“Nakon toga slijede djelatnosti apoteka sa 3,6 posto, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, kojih je 3,13 posto, a na kraju je tu računarsko programiranje, koje predstavlja 2,97 posto brzorastućih kompanija”, pokazuju podaci koje su realizacijom projekta “Brzorastuće kompanije u BiH” dobile “Poslovne novine” i bonitetna agencija LRC.

Inače, pri izradi liste najbrže rastućih kompanija bilo je nekoliko strogih kriterija koje su firme morale ispuniti, poput onih o rastu prihoda u posljednje tri godine, toga da su smanjivale broj zaposlenih te da su imale pozitivnu dobit i veću prosječnu godišnju stopu rasta od 10%. Ovaj put, kao referentne godine uzeli su prihode iz tri posljednja finansijska izvještaja i to za 2018, 2019. i 2020. godinu.

“Dok su mnogi bili u teškim problemima zbog lockdowna, poput turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva ili avio-saobraćaja, nekima pandemija nije otežavala posao. Zanimljivo je da se među brzorastućim kompanijama, koje na bh. tržištu posluju duže od tri godine, na visokoj poziciji nalazi samo jedna koja se bavi računarskim programiranjem. Kad kažemo zanimljivo, mislimo na to da su svjetski trendovi takvi da su među brzorastućim kompanijama obično one koje posluju u oblasti tehnologija i fintecha”, zaključak je izvještaja.