"Vučićev režim daje podršku Dodiku na razbijanju BiH. Odnosi u regionu od devedestih nisu bili gori, zvanična politika Beograda ugrožava susjede, mislim na BiH i Crnu Goru.

Ekonomski projekat Otvoreni Balkan koji čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija samo je paravan iza kojeg se skrivaju stvarne namjere Vučićevog režima čiji mediji rehabilituju ratne zločince.

U aprilu su u Srbiji izbori, Vučić hoće pobjedu i stalo mu je do ekstremnog, desničarskog glasačkog tijela. Slaba, skoro nikakva reakcija na nacionalističko orgijanje u Priboju, što je izazvalo reprizu u samo nekoliko dana, ilustracija je Vučićeve politike" kaže Korać.

Profesor Korać naglašava kako nije slučajno što se Vučić nije pojavio na obilježavanju neustavnog "dana RS-a" u nedjelju u Banjoj Luci.

"Vučić igra dvostruku igru. Zapadu može reći, nisam bio u Banjoj Luci, a slavili su 30 godina, podržavam Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH..., i slične floskule.

Istovremeno, poslao je u Banju Luku premijerku, ministre... Nikada ne osporava Dodikove poteze, naprotiv. Kada su Amerikanci izrekli sankcije Dodiku, kazao je da će o tome razgovarati s predstavnicima administracije SAD-a. Ni riječi o uzrocima, pokušajima razbijanju BiH, korupciji...

Ono što Vučić misli, Vulin i Dodik govore. "Srpski svet" ili svi Srbi u jednoj državi ustvari je originalni plan Slobodana Miloševića. Vulin se, istina, "korigovao", pa je onda obrazložio da se radi "duhovnom svetu", ali teško mu se može vjerovati" istakao je Korać.

Pesimista kada je u pitanju razvoj krize u BiH.

"Beograd neće mijenjati svoju politiku prema BiH i Crnoj Gori. Ako međunarodna zajednica bude pasivna, a moj utisak je da će tako biti, sve ovo može eskalirati. Zašto tako mislim? Kriza u Ukrajini je prioritet SAD-a i Evropske unije.

Amerikanci imaju veliki ekonomsko-politički problem s Kinom, a Evropa nema jakog lidera. Predsjednika Francuske Emmanuela Macrona čekaju izbori u ovoj godini i sigurno će mu to biti prioritet. Nažalost, bit će mnogo prostora za negativno djelovanje Srbije prema BiH i Crnoj Gori" poručio je Korać.

(Faktor)