Naime, tokom spomenute posjet ministar Grlić je rekao da su u Križančevom selu stradali žene i djeca i da tu nije bila borbena linija.

 “Ovdje sam na mjestu stradanja u Križančevu selu gdje su ubijeni nevini ljudi. Ovo nije bila fronta niti bojno polje. Ovdje se dogodio strašan zločin, ubijeni su nevini ljudi, civilne žrtve, žene, djeca, starci, nemoćni”.

Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Vitez poručila je ministru Grliću: “Ne, gospodine,niste u pravu, tu je bila fronta, vojnički boj, ali dole niže, nekih 300 metara, u Osnovnoj školi ‘Dubravica’ bio je logor za Bošnjake”.

Pita li se ikad iko zašto niti jedno bošnjačko dijete ne ide u OŠ”Dubravica” u Vitezu?

Pita li se ikad iko zašto mjesto u kojem su zlostavljani, ubijani Bošnjaci, zatočene i silovane Bošnjakinje Viteza, zatočena, mučena, na kopanje odvođena bošnjačka djeca, nije nikad obilježeno, niti se skoro ikad i spominje?

Pita li se ikad iko od ovih koji posjećuju obilježje izgubljenoj liniji odbrane ili fronta, kako baš iz ove zgrade da bude odveden Mujo Šahman i natjeran sa cisternom punom eksploziva, da raznese sebe i Stari Vitez ??

Pita li se iko zašto u toj školi strave i užasa ni dan danas nema ni jednog zaposlenog Bošnjaka, niti učenika Bošnjaka ??

Zašto u nedavnom mimohodu sa hiljade svijeća niste zastali pored te zgrade, te kao sada škole, pa da iskažete dostojanstvo i poštivanje žrtava, nevinih bošnjačkih civila, pa onda produžite i do obilježja poginulim u borbama u Gačićkom potoku?!

Možda bi vam tada bila mirnija savjest, možda bi trenutak istine o tzv OŠ “Dubravica” pomogao budućim generacijama da shvate kako u svakoj istini ima i laži,a i u svakoj laži ima i istine, kao i to da mnoge istine nisu ispričane, niti se iko i trudi da se ispričaju, niti koga, ćini se više i zanimaju!?

Evo jedna rečenica, koja je istina:

OŠ “DUBRAVICA” je mjesto strašnih zločina HVO-a Vitez nad civilima, Bošnjacima Viteza" kaže se u saopćenju Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Vitez.