Sredinom ove sedmice iz karantina u kampu Miral u Velikoj Kladuši pobjeglo je 55 zaraženih migranata. “Preskočili su ogradu, a da niko nije ni pokušao da ih spriječi”, kazala je u nevjerici nakon kantronalna ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, najviše zaraženih koronavirusom je upravo u kampu Miral, njih oko 150, a 80 ih je u izolaciji. U kampu Borići u Bihaću bilo je zaraženo 45 migranata i 12 radnika kampa, kamp Sedra ima 11 pozitivnih, dok se čekaju rezultati testiranja za 152 zaposlenih.

Testiranja migranata obavljaju se u kampovima I orihvatnim centrima, testiraju ih ljekrai iz tamošnjih Domkova zdravlja te uposlenici Danskog vijeća za izbjeglice. Međutim, migrant često ni ne dočekaju rezukltate tetsriranja, bježe ioz centara i tako šire zarazu kako u mjestima u kojima se kreću tako i u kampovima u koje se često vraćaju po nekoliko puta. U kampu Miral je smješteno oko 720 migranata, dok je u Lipi oko 800 korisnika. Do sada je na kovid testiran 1.591 migrant, a 265 je bilo pozitivno.

Kako je kazao Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH, medicinski timovi te humanitarne organizacije obaviuli su 97.217 medicinskih pregleda i 24.143 direktne medicinske intervencije u privremenim prihvatnim centrima, dok su osigurana 2.184 upućivanja prema sekundarnim zdravstvenim ustanovama.

Kaže i da nisu zabilježili smrtni slučaj među migrantskom populacijom u BiH, a koji je povezan s COVID-19. "Trenutno imamo devet pozitivnih lica u privremenom prihvatnom centru Blažuj, a sedam u Ušivku, oba centra se nalaze na području Kantona Sarajevo. U Unsko-sanskom kantonu uspješno smo zatvorili klaster u privremenom prihvatnom centru Borići, tamo nema COVID-19 pozitivnih lica od danas.

U centru Sedra imamo 11 pozitivnih lica koja u srijedu izlaze iz propisanog karantina i imat će ljekarske preglede. U centru Miral u posljednje dvije sedmice imali smo 150 potvrđenih pozitivnih slučajeva, od kojih je 55 lica napustilo kamp, a ostali su u izolaciji. Sve COVID-19 pozitivne osobe su asimptomatične ili sa izraženim blažim simptomima, te su pod stalnim liječničkim nadzorom u izolatorijima unutar svakog od privremenih prihvatnih centara", zaključio je Bay.