Bezbroj je načina da se spoje dnevna i lokalna stranačka politika i modni trendovi, umjetnički performansi, gluma i obijest. Naša stranka najbolji je dokaz za to i njihova ikona Irma Baralija, koja je u Mostaru na izborima osvojila veličanstvenih 500 glasova. Nisu svi načini efektni, barem dok ih se ne snimi kamerom i ne plasira po bespućima internetske zbiljnosti, nisu svi jednako uspješni. Zato treba prepoznati one bolje. Evo recepta za jednu takvu uspješnu kombinaciju. Potrebno je najprije biti ženskoga spola, zatim treba otići pred Iransku ambasadu, sve s uključenom kamerom, a onda makazama odrezati ispucale vrhove svoje duge kose. Ili umjetne ekstenzije, svejedno.

Istodobno, treba vještački zgrčiti lice da djeluje što više ogorčeno, gnjevno, da se što više liči na ono švedsko derište što se, ko biva, bori za okoliš. Treba ispaliti i kakvu parolu, makar i samo riječ, da ne izostane planirani efekat kod ciljane FGR publike.

A publika kratko pamti ili pamti po potrebi pa joj je nebitno što se osoba koja danas reže ruse kose bori za prava žena u Iranu, treba sve ranije uvredljive izjave za one koji su preživjeli opsadu Mostara staviti u sjenu slobodarsko-frizerskog performansa pred Iranskom ambasadom. Treba izbjegavati pitanja o tome zašto ne praviti performanse podrške ženama i djevojkama Palestine koje trpe daleko veću i dugotrajniju torturu od iranskih žena, jer bi moglo doći do konfuzije u interakciji između vas i ciljane publike. Da o ženama-povratnicama u manji entitet i ne govorimo.

Kako se ovdje radi o frizuri, to jest dlakama kose, potrebno je dovesti u vezu ritualno šišanje s izjavom koja glasi: “Ako meni ili Ćavar bude falila dlaka sa glave, držim odgovornim Izetbegovića.” Ko je odgovoran za nestanak čak nekoliko dlaka s glave u ovom slučaju, pitanje je koje treba zapostaviti u korist priče o dalekom i egzotičnom Iranu, čiji je glavni grad Teheran, po kome je inače Sarajevo dobilo svoj politički nadimak. I da, još jedan značajan detalj. Za ovaj performans je potrebno da se odazivate na osobnu imenicu Irma Baralija.