Tokom svog cjelokupnog političkog i društvenog djelovanja, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozcionirao se kao lider koji teži uspostavljanju globalnog kocepta pravde.

U svojoj knjizi "Svijet je veći od pet" turski predsjednik daje naglasak na pravednosti i jednakosti u kontekstu izjednačavanja pozicije ostalih zemalja sa tradicionalnih pet "sila" koje prednjače u međunarodnim kretanjima. Naravno, riječ je o Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Kini, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Prema pisanju turskih medija, predsjednik Erdogan svoju borbu za pravdu nastavlja i u novoj autorskoj knjizi koja je javnosti predstavljenja prije nekoliko dana pod nazivom "Pravedniji svijet je moguć."

U Edoganovom fokusu jeste problem Sirije i njenog naroda, koji je zbog Assadovog režima puno patio u prethodnim godinama. Neizostavna tema kojoj Erdogan daje pažnju jeste i dugogodišnja potlačenost Palestinaca, a koju svijet većinom zanemaruje.

Kao glavnim izvor nepravdi u svijetu Erdogan smatra strukturu Vijeća sigurnosti UN-a. Pet stalnih članica su zemlje iz Azije, Evrope i Amerike, ali nema zastupnika za afričke interese. 

Također, Erdogan skreće pažnju na činjenicu da u Vijeću sigurnosti nema muslimanske zastupljenosti. Osim Kine, sve ostale zemlje članice imaju većinsko kršćansko stanovništvo, dok muslimani predstavljaju gotovo četvrtinu svjetske populacije.

Osim toga, Erdogan navoda na evropske zemlje koje u javnosti promiču multikulturalizam ustvari to ne provode u praksi na primjerima kao što su institucije poput Vijeća sigurnosti UN-a.

U knjizi, on ukazuje na potrebu reformisanja institucija navodeći da one moraju imati predstavnike različitih nacija, vjera i kultura u svom sastavu. 

Potrebu za reformom Erdogan ne ograničava sam na UN-ove institucije, već teži globalnoj promjeni koja je potrebna za postizanje ravnoteže na svjetskoj političkoj sceni za koju se on čvrsto zagovara. 

Liderski pristup Erdogana vidljiv je i iz hrabrog i odlučnog imenovanja problema, bez kalkuliranja, koja su možda bila očekivana onima koji ne poznaju Erdoganovu političku osobnost. 

Kako prenose mediji, knjiga "Pravedniji svijet je moguć" osim na turskom jeziku bit će dostupna na engleskom, arapskom, ruskom, njemačkom španskom, a također se nadamo da će ova publikacija od 211 strana uskoro biti prevedena i na bosanski jezik.