Ministar kulture Kantona Sarajevo, kadar stranke Naroda i pravda, Samir Avdić, krivac je što ove godine nema Jazz Festa Sarajevo. Barem tako tvrdi Edin Zubčević, osnivač i direktor festivala koji je ove godine trebao proslaviti 25. godišnjicu održavanja.

"Jazz Fest Sarajevo 2021 je otkazan zahvaljujući odluci ministra kulture i sporta KS Samira Avdića (NiP). Samo dva puta su NIP-ovci u svojoj kratkoj, a našoj dugoj historiji odlučivali o sudbini Jazz Festa i oba puta je napravljen presedan, oba puta Jazz Fest Sarajevo je diskvalificiran, i oba puta u mandatu Edina Forte (NS)", napisao je danas na svojoj Facebook stranici Zubčević.

Nešto kasnije, objavljeno je i na zvaničnoj stranici festivala da Jazz Fest ove godine neće biti održan.

"Nakon što nam je prošle godine tadašnji kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić (SDA) ukinuo više od 70% planiranih sredstava, novo ministarstvo kulture u vladi Edina Forte (NS) i aktuelni ministar Samir Avdić (NiP) nisu ni uzeli u razmatranje prijavu Jazz Festa Sarajevo na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu, kako je vidljivo iz dokumenata objavljenih na web stranici Ministarstva 7. maja, 28. maja i 4. juna.

U slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv, a ukoliko ni sljedeće godine ne budemo u mogućnosti napraviti festival, više nećemo ni pokušavati organizirati najstariji međunarodni muzički festival u Bosni i Hercegovini koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine, a 2019. je osvojio prestižnu strukovnu nagradu za odvažan program u konkurenciji svih evropskih jazz festivala, koncertnih dvorana i klubova.

Isto tako, ukoliko naredne godine budemo imali još jednu predstavu odnosno šarenu lažu zamaskiranu kao javni poziv za sufinansiranje projekata kulture a ne relevantan i transparentan konkurs koji će dati šansu svim relevantnim projektima i relevantnim akterima na kulturnoj sceni, Jazz Fest Sarajevo ni u tom slučaju neće aplicirati na javni poziv. Kao što Jazz Fest Sarajevo ne bi aplicirao na javni poziv ove godine da je ministar kulture ostao Kenan Alikadić (SDA).

Ovo je prvi put u našoj istoriji da nam se desio ovakav slučaj, na bilo kojem nivou – do sada su nam samo ukidali sredstva ali su barem razmatrali aplikacije i komunicirali sa Jazz Festom Sarajevo zvaničnim dokumentima. Komunikacija Ministarstva kulture i sporta KS sa Jazz Festom Sarajevo ne postoji još od vremena Kenana Alikadića a to se nije promijenilo ni u mandatu Samira Avdića koji u maniru diletanta odlučuje o kulturnim projektima koji su se rodili u ovom gradu i u ovoj zemlji dvije decenije prije nego se formirala njegova stranka (NiP).

U 25 godina vidjeli smo sve i viđeno zapamtili, a ono što je sasvim jasno je da Jazz Fest Sarajevo, kao ni bilo koji drugi projekat nezavisne kulture, nema nikakve šanse u kombinaciji sa diletantima koji donose odluke o projektima o kojima znaju skoro pa ništa", objavljeno je na internet stranici festivala

Zvanične reakcije Samira Avdića, bivšeg košarkaša a danas kantonalnog ministra, još uvijek nema.

Biće zanimljivo čitati kako će ovu situaciju na svom “portalu slobode” opisati i objasniti Zubčević, dugogodišnji korisnik budžetskih fondova i snažan zagovornik promjena koje su u bosanskohercegovačkom društvu trebali donijeti upravo oni koje danas optužuje da su mu otkazali festival.   

Sarajevska "Trojka" je već u prvom mandatu, kada su još uvijek bili "Šestorka", pokazala da je ne zanima ni jazz ni bilo kakav drugi muzički izričaj izuzev “mega zvijezda" kojima su 2019. godine iz kantonalnog budžeta izdašno platili nastup na Bjelašnici, na otvaranju skijaške sezone.

Podsjetimo, “mega zvijezde” za koje sarajevska vlast izdvaja državni novac su, između ostalog, iz Srbije i Slovenije. Takozvani Jala Brat i Buba Corelli te Senidah, Coby i Innasa.