Ovdašnju je javnost uznemirila informacija koja se pojavila u utorak, o navodnoj namjeri visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona po željama Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora. Među onima koji su komentirali ovu vijest bio je i Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji je po ko zna koji put dokazao licemjerstvo vlastite politike.

Naime, početkom ove godine na svom Twitteru je napisao da ne želi podržati reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH na isti način kako je to urađeno s Vijećem naroda u manjem bh. entitetu, čime je jasno dao do znanja da je protiv oduzimanja mehanizama blokade iz ruku Dragana Čovića. Ipak, čini se da se u međuvremenu predomislio.

“Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS”, napisao je u martu Elmedin Konaković, a onda sam sebe demantirao izjavivši: “Mišljenja smo da nemamo ništa protiv da se relaksira blokada u Domu naroda”. Ovim dvjema izjavama Konaković je po ko zna koji put potvrdio svoju prevrtljivost, ali i nepoznavanje osnova političkih procesa, što pokazuje kako bi izgledala politička scena kada bi NiP bio u prilici formirati vlast na federalnom nivou i ako im partner preko puta pregovaračkog stola bude HDZ.