Dugo se Elmedin Dino Konaković pretvarao. Dugo se pretvarao da nije ono što jeste, dopisni član FGR-a sa Soukbunara, i da jeste ono što nije, autentični bošnjački konzervativni političar. Dugo je je pokušavao da svoje postupke sakrije iza svoje jeftine populističke retorike.

No da li zbog sve većeg previranja u vlastitoj stranci, očajničke potrebe da se u žestokoj konkurenciji dokaže kao najvjerniji kućni ljubimac ambasada ili jednostavnog umora od pretvaranja ali Konaković više nije mogao izdržati pa je iz njega provalilo sve ono što je pokušavao sakriti.

Obraćajući se na predizbornom skupu zajedničkog kandidata jedanaestorke Denisa Bećirovića u Novom Travniku, Konaković je sa govornice odlučio da ispriča "jednu anegdotu" iako će se, kako je reako, "neko možda naljutiti". Naravno nije bilo riječ u bilo kakvoj "anegdoti" već odvratnom šovinističkom baljezganju. "Naša je ministrica vanjskih poslova više vremena provela pokrivena nego otkrivena", bubnuo je Konaković gestikulirajući rukama po glavi i zadržavajući smijeh!

Kakav islamofobni primitivizam, kakav sramotni autošovinizam, kakvo kompleksaško bijedništvo.

Za Konakovića je mahrama na glavi Bisere Turković ne samo nešto smiješno već očito i loše u profesionalnom smislu, jer nekako diskvalifikuje Turkovićku kao diplomatu i ministircu te mu pokazuje da nije dorasla poslu koji obavlja. Za Konakovića je količina vremena provedenog pod mahramom indikator profesionalnog (ne)uspjeha Bisere Turković. Što više mahrame na glavi, to lošija dimplomatkinja! To je taj Konaković umobolni rezon.

Šta li o ovom Konakovćevom islamofobnom šovinizmu misle kadrovi, članice i strastvene simpatizerke NIP-a koje također nose mahramu a koje su možda čak i sjedile u publici? Da li su su usiljeno smiješile liderovom mizogenom šovinizmu ili su gutale knedle slušajući kako ih strančki lider smatra nepodobnim za najviše funkcije, samo zbog toga što drže do propisa vlastite vjere?

Šta misle Naida Hota-Muminović ili Almedina Zukorlić Pašalić? Šta li sam Konaković misli o njima, naročito kada ih stavlja na liste? Koga pokušava prevariti, sebe, njih ili bošnjačke glasače?

Indirektno ovakvim istupom Konaković je demonstrirao i latentni politički orijentalizam jer je svojom skandaloznom "anegdotom" pokazao da održavanje diplomatskih odnosa sa muslimanskim zemljama smatra ne samo besmislenim već i nepotrebnim. Time je još jednom potvrdio da se njegova istinska braća ne nalaze u bošnjačkom korpusu već u Našoj stranci jer Konakovićeva izjava je potpuno na tragu svojevremene izjave Edina Forte kako " neevropski političari nisu partneri".

Svakako, svima koji su pažljivije posmatrali Konakovićevo javno djelovanje i ideološko pehlivanjenje, taj dugogodišnji "hod po žici", bilo je potpuno jasno da neko kome je doista stalno do bošnjačkoj jedinstva neće i ne može radikalizirati unutarbošnjački politički diskurs te dovoditi bošnjački narod na ivicu međusobnog političkog nasilja.

Neko ko je zaista odan tradicijama neće i ne može zajedno sa komunjarama i anarholiberalima divljački i primitivno javno napadati Reis-ul-ulemu u namjeri da ga uštuka i marginalizira. Isto tako, neko ko je doista probošnjački nastrojen neće i ne može sakupljati "multikulti" političke poene otvaranjem kapela velikosrpskim teroristima i atentatorima kao "vidovdanskim herojima". Neko ko je istinski konzervativan neće i ne može omogućavati održavanje homoseksualnih parada u šeher Sarajevu te pravdati to nekim višim političkim cijevima dolaska na vlast.

A Konaković je učinio sve od navedenog i više od toga.

Ono što je pozitivno u svemu ovome jeste katarzična priroda ovakvih skandala. Sve više građana uviđa pravu prirodu NIP-a i koliko je to zaista maligan, mračan i subverzivan parapolitički projekat čija funkcija i jeste izvaljivanje Bošnjaka "iz temelja". Za tuđi račun naravno.