U pokušaju da opravda vlastito beskičmenjaštvo i servilnost prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, Elmedin Konaković je na režimskoj TVSA o gasovodima Nova istočna interkonekcija i Južna interkonekcija, čiju je gradnju Vijeće ministara jednoglasno podržalo, izjavio: „Je li njima važno da se samo Sarajevo grije na plin, je li moguće da zanemaruju činjenicu da se s te interkonekcije uz male napore i malu investiciju može grijati grad Tuzla?“

Pa, zapravo, važno je jer Tuzlake plin ne zanima. Zato što je ruski, a cijela Evropa smanjuje ovisnost o ruskim energentima, zato što se sada griju puno jeftinije nego Sarajlije, zato što ne žele razmišljati hoće li plina nestati u zimskim mjesecima. I zato što je Tuzla mogla, „uz male napore i malu investiciju“, već odavno imati plin, jer plinovod prolazi kroz Kladanj, koji je Tuzli mnogo bliži od Bijeljine.

Ali ovdje to pitanje gasifikacije Tuzle nije ni važno. Važno je jedino pitanje zakona o gasu na državnom nivou kojim bi bio uspostavljen državni regulator za gas i kojim bi bilo riješeno licenciranje kompanija koje trguju gasom, a to je nešto što Milorad Dodik ne želi, kao ni Dragan Čović. U tom slučaju Milorad Dodik ne bi mogao preko svojih kompanija imati punu kontrolu nad tržištem gasa. Cilj tog novog gasovoda uopće nije ekonomski nego politički, izbaciti iz igre „BH Gas“ kao vlasnika infrastrukture i distributera gasa, te „Energoinvest“, koji se pojavljuje kao kupac gasa od Rusije.

Kada bi se izgradio taj gasovod, Dodikovo preduzeće „Gas-Res“ bi preuzelo snabdijevanje gasom od „BH-Gasa“ i „Energoinvesta“, a „BH-Gasu“ i „Energoinvestu“ bi ostali samo ratni dugovi, koje Srbi nikada nisu željeli plaćati, a Rusi nisu ni tražili od njih da plate. U tom slučaju bili bismo u pogledu gasa dovedeni u potpunu ovisnost o Republici srpskoj. Oni bi zarađivali novac, po potrebi ucjenjivali, a Sarajevo bi trošilo plin i plaćalo Dodiku. I sve to samo zato što je Dino Konaković beskičmenjak željan vlasti.

Južna interkonekcija je bila tračak nade da će Federacija BiH konačno dobiti još jedan pravac snabdijevanja gasom i riješiti se ovisnosti o ruskom plinu, ali i tu su nade pale u vodu kada je trojka sa svojim satelitima odlučila dati Draganu Čoviću ono što traži, da projekt ne vodi „BH-Gas“ nego neka Čovićeva novoosnovana kompanija. Umjesto ovisnosti o Rusima, sada ćemo imati ovisnost o Dodiku i Čoviću. A Bošnjaci će sve to finansirati.