Elmedin Konaković, vlasnik stranke Narod i pravda, svako se malo raspriča na Facebooku. Bez tačke i zareza, Konaković svaki put, o čemu bi drugo, nego o prevažnoj i prebitnoj SDA. Raspakivač procesa ne piše u statusima ništa o onome šta radi njegova stranka, jer i ne rade ništa. Osim što sa strane posmatraju raspad koalicijskih partnera, Naše stranke.

Nakon povratka s ljetovanja koje je proveo u Grčkoj, na Krfu, odmah je potrčao kazati koju za nekoliko medija, presipao iz šupljeg u prazno, šutio o bitnom, a vikao o nebitnom. Neće Konaković o skandalu svojih ministara i koalicijskih partnera koji su se, “meščini”, vakcinisali “Pfizerom” dok su “Pfizer” skrivali od onkoloških pacijenata.

Neće ni o Paradi zbog koje svake godine na dan njenog održavanja pobjegne iz Sarajeva. Ali pošto se nešto ipak reći mora, Konaković je odlučio govoriti. Malo, ali umno.

O fenomenu Konakovićeve šutnje o bitnom pisali smo u tekstu Koliko plaćamo LGBTQ+ šetnju Sarajevom, u kojem smo naveli kako je lider NiP-a ostao gluh i nijem na izdvajanje dodatnog budžetskog novca kao podrške održavanju Parade u Sarajevu. Tačnije, novac od usta građana Sarajeva odvojili su premijer Kantona Edin Forto, načelnik Centra Srđan Mandić i gradonačelnica Benjamina Karić, a sve to uz glasnu šutnju Konakovića, koji nam je, gubeći bitku s tačkama, zarezima, glagolima i padežima, pokušao replicirati.

Konaković je napisao kako njegov stav o održavanju “zna cijela država”. On se pohvalio i da je u stilu epskih junaka lupio šakom od stol i svoj stav javno iznio i na sjednici PIC-a i da ga zna kompletna međunarodna zajednica. Istakao je da je protiv svake vrste diskriminacije i da je protiv promocije seksualnosti, a samim tim i protiv “Bh. povorke ponosa”.

“Premijer je odluku da se izdvoji novac iz budžeta donio sam, ima na to zakonsko pravo, o tome nije odlučivala Vlada KS. Ima, naravno, i pravo na svoj stav. Novac je izdvojen za dodatne sigurnosne kapacitete jer je riječ o skupu visokog rizika”, branio je Konaković koalicione drugove i dodatno se uvalio u kal.  Zato što niko ne spori da premijer ima pravo trošiti budžetsku rezervu po svom nahođenju, uostalom, Konaković je kao predsjednik Skupštine dijelio šakom i kapom, pitanje je zbog čega je izdvajan dodatan novac iz općinskog, gradskog i kantonalnog budžeta za obezbjeđenje šetnje na kojoj se okupilo jedva 300 ljudi. I ko je to procijenio kao skup visokog rizika? Možda oni Turci s kojima se slika njegov Elvedin Okerić, a koji imaju nekog iskustva sa sigurnosnim pitanjima?

Dakle, samo da je izdvojen ranije predviđeni novac za osiguravanje protestnih skupova, već je bilo potrebno izdvojiti i dodatna budžetska sredstva kako bi se finansijski pomogla organizacija LGBTQ+ vašara. I to Konaković brani spinujući neuspješno na Facebooku, dok mu u komentarima s odobravanjem podvriskuje gomila uglavnom besposličara čekajući valjda da i njih udomi u neko javno preduzeće.

Vrijeme je da Konaković napiše status i odgovor na pitanje zašto se Vlada KS razbacuje budžetskim novcem, što na dodatnu sigurnost šetača, što na tramvajsku stanicu koja će na kraju koštati kao tri čuvena kioska koje Konaković svako malo spomene. Ili je možda Sarajevo pod vladavinom “Trojke” postalo toliko nesigurno pod vladavinom Konakovićevog ministra policije, što kantonalnog, što federalnog, pa je potrebno izdvojiti dodatni novac za osiguranje?

Ali dobro, da ne bismo samo kritizirali Elmedina Konakovića i njegovu koaliciju koja se raspada, valja istaći da je njihova podrška ovogodišnjoj “Bh. povorki ponosa” u Sarajevu izazvala i neke pozitivne poteze. Jer da nije bilo šarenih šetača, ova vlast nikada ne bi saprala vreli sarajevski asfalt, što je baš 14. augusta, iz samo njima poznatih razloga, konačno učinila.