18.15 Komunistički zastupnici iz Vladivostoka zatražili su danas od ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah" povuče vojnike iz Ukrajine.

“Ako naša država ne obustavi vojnu operaciju, tada će u našoj zemlji biti još više siročadi. Tokom vojne operacije mladi ljudi, koji bi našoj zemlji mogli donijeti veliku korist, umrijet će i postati invalidi", rekao je jedan od njih, Leonid Vasjukevič, čitajući pismo upućeno šefu Kremlja.

Vasiukévicha, koji je rekao da ima podršku još tri zastupnika iz svoje stranke, predsjednik regionalne skupštine je cijelo vrijeme prekidao, što se može vidjeti na Telegram kanalu koji su promovirali sami komunisti.

10.20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužuje Rusiju za "genocid" zbog deportacija građana i "masovnih ubistava civila" u Donbasu. U svom kasnosinoćnjem govoru, Zelenski je izjavio da bi trenutna ruska ofanziva na Donbas “mogla ostaviti regiju nenaseljenom. Žele spaliti Popasnu, Bakhmut, Lyman, Lysychansk i Severodonetsk u pepeo. Kao Volnovakha, poput Mariupolja."

Ukrajinski predsjednik je kazao da se ruska vojska, koja je okupirala zemlju od 24. februara, okuplja u gradovima i zajednicama najbližim granici s Rusijom, u Donjecku i Lugansku.

Ruske snage su proteklih sati bombardirale ciljeve u regiji Dnjepar, u centralnoj Ukrajini, nanijevši značajnu štetu, dok su nastavile ofanzivu na istoku zemlje, posebno u regiji Donjeck.

U Dnjepru, četvrtom gradu po broju stanovnika u Ukrajini, bila je teška noć i jutro, s "nekoliko napada", objavio je danas putem Telegrama Valentin Reznichenko, načelnik regionalne vojne uprave Dnjepropetrovsk. Precizirao je da spasilačke ekipe tragaju za preživjelima među ruševinama zgrada koje je gađao neprijatelj koji je, prema njegovim riječima, izazvao "ozbiljna razaranja" u gradu, smještenom na obali rijeke Dnjepar, koja prelazi preko zemlja sa sjevera prema jugu.

Najmanje devet osoba je poginulo, uključujući petomjesečnu bebu, a još 19 je ozlijeđeno u bombaškim napadima koje je ruska vojska pokrenula na grad Harkov, u istočnoj Ukrajini, prema izvorima iz regionalnih vojnih vlasti, koje prenosi portal ukrinform. “Do sada je ranjeno 19 osoba, uključujući i devetogodišnjeg dječaka. I nažalost, devetero ih je umrlo, uključujući i petomjesečnu bebu. Porodica je bila vani. Otac i beba su poginuli, majka je u bolnici, u kritičnom stanju", objasnio je načelnik Oblasne vojne uprave u Harkovu, Oleh Syniehubov.

06.20 "Borbe u Donbasu dostigle su maksimalan intenzitet", upozorila je u četvrtak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Ganna Maliar. Prema prvim izvještajima, Rusija sada većim dijelom kontrolira Lyman, glavno željezničko čvorište u provinciji Donjeck. Također granatiraju cestu između Bakhmuta i Lysychanska, što otežava dostavu humanitarnih zaliha u grad Severodonjeck.

Ukrajina kontrolira samo 5% teritorija Luganske oblasti. Prema ukrajinskoj vojsci, Rusija stiče prednost na tom području, krećući se prema Severodonjecku, Bakhmutu i Avdijevki. Rusija nastavlja granatirati položaje ukrajinske vojske, kao i stambena naselja. Ukrajinska policija kopa masovne grobnice za civile u gradovima, a 150 ih je pkopano samo u jednoj četvrti grada Lysychansk.

Prema riječima zvaničnika ukrajinske vojske, ruska artiljerija na tom području ispaljuje 20 ili čak 50 granata za svaku granatu koju ispali Ukrajina. Naglašavaju da su protutenkovske rakete, koje je osigurao Zapad, učinkovite. Ali one moraju biti ispaljene s udaljenosti od 500-600 metara, dok ruski tenkovi mogu pucati sa kilometarske udaljenosti.

Rusija je također podsjetila da Harkov ostaje u dometu artiljerije unatoč uspjehu ukrajinskih trupa u istjerivanju Rusa iz područja oko grada. Najmanje sedam osoba ubijeno je nakon bombardiranja stambenih naselja u četvrtak.

Savjetnik šefa ukrajinske predsjedničke administracije, Olexiy Arestovych, upozorio je da se Rusija možda priprema za još jedan napad na sjeveru Ukrajine. Njegova izjava dolazi nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko reorganizirao komandu južnog vojnog okruga, na granici s Ukrajinom, navodeći da je "otvoren novi front". Iako bjeloruski vojnici nisu službeno učestvovali u agresiji, Rusija je koristila tu teritoriju, aerodrome i vojne baze za kopnene, raketne i zračen napade na Ukrajinu.

 

Nove izjave ruskih zvaničnika  potvrđuju da se ciljevi Rusije u Ukrajini ne svode samo na navodnu demilitarizaciju ili denacifikaciju, o kojoj je ruski predsjednik govorio na početku agresije, niti na okupaciju Donbasa. Georgij Muradov, zamjenik premijera ruske vlade Krima, koji je pripojen Rusiji 2014., tvrdi je da je "Azovsko more zauvijek izgubljeno za Ukrajinu" i da će postati unutarnje rusko more kada pokrajine Zaporožje i Herson budu 'ponovno sjedinjene' s Rusijom.

Budući da Ukrajina još uvijek ima daleko manje vojne opreme od Rusije, mnogo toga što se događa ovisi o stepenu podrške koju druge zemlje pružaju, uključujući količinu i kvalitet oružja, kao i sankcije protiv Rusije.

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u svom govoru u četvrtak na Forumu u Davosu da "Putin ne može pobijediti u ovom ratu". Naznačio je da se "Putin želi vratiti svjetskom poretku u kojem moć diktira ono što je ispravno, u kojem sloboda, odlučnost i suverenitet nisu za svakoga." Upozorio je da Putinu mora biti jasno da se to neće dogoditi i da Ukrajina neće prihvatiti diktirani mir. Prema Scholzu, Rusija će početi ozbiljno pregovarati tek kada uvidi da ne može probiti ukrajinsku obranu.

Njegov govor dolazi usred rastućeg skepticizma u pogledu nedostatka vodstva Njemačke u pomaganju Ukrajini. Dok je njemački kancelar potcrtao da Njemačka prvi put u novijoj historiji šalje teško naoružanje u ratno područje, Ukrajina do sada nije dobila ni samohodne protivzračne odbrambene sisteme Gepard niti oklopna vozila Marder, o čijoj se isporuci razgovaralo već mjesecima. Ukrajinski čelnici i dalje pozivaju svoje kolege da pošalju više teškog naoružanja u Ukrajinu, posebno višecjevne raketne bacače.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je Rusiju da koristi glad kao oružje i izaziva nedostatak hrane među najsiromašnijim ljudima na svijetu blokadom ukrajinskih luka. Rusija je dala naslutiti da bi mogla dopustiti izvoz žita iz ukrajinskih luka u zamjenu za ukidanje sankcija. Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky pozvao je svjetske čelnike da uvedu "maksimalne" sankcije Rusiji. Truss je kazala da se sankcije ne mogu ukinuti niti se Putin može smiriti, jer bi ga to samo ojačalo.