Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je sinoć u Sarajevu, upitan da prokomentira odlazak zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska u Beograd i sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio novinarima da to nije ništa novo, te da smo već imali prilike bezbroj puta to da vidimo.

"Dodik pritisne opoziciju pa onda svi zajedno odu. Sada, koliko sam vidio, bili su to ipak odvojeni susreti s Vučićem. On tamo dođe, vrijeđa sve ovdje u BiH, Vučić to polako smiruje, nekako pokuša da 'hendla' situaciju. Dodik promijeni mišljenje. Sastat će se sa Schmidtom i sada će tražiti način kako da se vrati nekim aktivnostima koje su bile redovne, pa čak i njegovom poslu u Predsjedništvu BiH.  Dakle, ništa što nije bilo očekivano kao reakcija Milorada Dodika i cijele te političke svite koja ga prati u toj avanturi koja je više besmislena", kazao je Komšić.

Dodao je da je to trošenje vremena, energije, živaca naroda, "umjesto da se posveti onome što stvarno jeste rad za građane i Republike Srpske u koje se toliko zaklinje, a i BiH, jer mu to piše kao ustavna obaveza u Ustavu BiH, a položio je zakletvu, zaklinjući se da će to raditi".

"Dakle, ništa neuobičajeno i sad je stvar samo traženja načina kako će se ponovo uključiti u rad institucija u BiH, od njega samog, od članova Vijeća ministara BiH i aktivirati rad u parlamentu. Mislim da će se to desiti i onda čovjek sebi postavi pitanje zapravo čemu sve to? Ali, nažalost, već treću godinu mandata Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, u ovom mandatnom periodu gladamo isti scenarij po ne znam koji put, nadam se da je i posljednji", naveo je Komšić.