Greška je u pristupu onih koji od nas očekuju izmjene zakona i to postavljaju kao vrstu uvjeta. Međunarodna zajednica u BiH odstupa od osnovnih politika koje proklamuje na svakom koraku, poručio je danas u Podgorici Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

On učestvuje danas na Balkanskom integracionom forumu ”Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja”, koji se održava u Podgorici.

Na ovom panelu učestvuju i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Komšić je, govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH u vezi sa izbornim zakonodavstvom, kazao da nije siguran da će doći do izmjena izbornog zakona, na ovaj način kako se sada radi.

On je govorio i o presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje se nisu sprovodene.

„Bojim se da oni koji nastupaju u ime EU-a i SAD-a odstupaju od javnih politika onih koje zastupaju“, kazao je Komšić.

Kada je riječ o stanju u BiH i generalno o odnosima, Komšić je kazao da stanje nekog vječnog konflikta ili iščekivanja konflikta u BiH se može prevazići jedino na način kako funkcioniše moderna demokratija u Evropi.

„To je princip da je pojedinac u centru administrativnog i društvenog sistema. Nažalost, znam u kakvoj zemlji živimo, nisam slijep. Vidim kako stvari stoje, ali to je ideal za koji mislim da je vrijedan borbe. To zavisi od ljudi u BiH, od određenih politika“, istakao je Komšić.