Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu brigadnu generalicu NATO štaba u Sarajevu Pamelu McGaha, a na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i na međunarodnom nivou, u kontekstu rata u Ukrajini, te rizika od eskalacije sukoba u BiH i drugim državama zapadnog Balkana.

Sagovornici su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine s NATO štabom u Sarajevu i državama članicama NATO saveza, te zaključili da ta saradnja mora biti još čvršća u budućnosti, kako bi BiH ispunila sve preduslove za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez.

Predsjedavajući Komšić je naglasio da je podrška koju pružaju Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH izuzetno značajna kako bi sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH.

Komandantica McGaha ponovila je podršku NATO štaba miru i stabilnosti u BiH i zahvalila na kontinuiranoj saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, te istakla da je NATO posvećen očuvanju sigurnosti, te zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bila je i trenutna blokada rada državnih institucija, koja onemogućava usvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, zbog čega su, između ostalog, blokirana finansijska sredstva namijenjena za realizaciju projekata vezanih za reformu odbrane i evropske integracije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je brigadnoj generalici Pameli McGaha na pomoći i podršci reformskim i integracijskim procesima u BiH u oblasti odbrane, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti razvijati i u budućnosti, s ciljem harmoniziranja OSBiH s NATO standardima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.