U mjestu Glodi u Kamenici, na području Zvornika, prošle sedmice otvoren je Kompleks šehidskog spomen-obilježja, u okviru kojeg je i karta s ucrtanih četrnaest sekundarnih masovnih grobnica pronađenih na ovom području, poznatijem i kao Dolina masovnih grobnica.

Ideja o Šehidskom kompleksu datira unazad petnaest godina, a aktivnosti su započele 2019. godine. Realizacija projekta koštala je oko 300.000 KM.

“Naši šehidi su nam pokazali put da u jedinstvu i zajedništvu možemo mnogo uraditi. Na ovom mjestu treba biti okupljalište nas Kameničana. S ovog važnog mjesta trebaju krenuti neke druge inicijative i projekti koji će predstavljati život i budućnost ovog kraja”, naveo je Mersad Mehmedović, predsjednik Građevinskog odbora, koji se zahvalio svima koji su dio svog imetka ugradili u ovaj hajr.

Uz ostale pojedince, privatne firme i udruženja, izgradnju šehidskog kompleksa podržali su Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Grad Sarajevo.

“Najznačajniji projekti se realiziraju tamo gdje imamo najizraženiju inicijativu od lokalne zajednice. Oni koji su inicirali i realizirali ideju ovog spomen-obilježja i svi koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta mogu biti sretni jer su bili dio podrške. I u narednom periodu bit ćemo podrška Kameničanima i onima koji su se ovdje vratili i nadam se da će biti više projekata za održivi povratak i očuvanje imanja onih koji su se ovdje vratili. Rado ćemo podržati sve ideje i projekte, ali Ministarstvo ih ne može voditi niti inicirati. Borimo se sačuvati sjećanje na period Agresije i sve koje su ubijeni u proteklom ratu, ali od samog sjećanja se ne živi. Sve je manje pjesama o Višegradu, Banjaluci, sve je manje ilahija, jer nas tamo nema. Moramo se posvetiti oživljavanju ovih prostora i razmišljati o projektima koji će ih oživjeti i tek tada ćemo ispuniti obavezu prema onima čija se imena nalaze na ovim pločama”, poručio je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Izet-efendija Salkanović, glavni imam Medžlisa Zvornik, naglasio je da se ne smije desiti da ubijeni padnu u zaborav.

“Želim skrenuti pažnju da događaje obilježavanja stradanja, mučenja, ubistava i progona pratimo u što većem broju prisutnih jer to dugujemo i ubijenima i generacijama koje dolaze, a ovaj šehidski kompleks ostaje kao trajni svjedok i opomena budućim naraštajima. Moramo biti ponosni na naše šehide i gazije, njihova je borba bila časna i čeka ih nagrada kod Gospodara. Kamenica je poznata kao Dolina masovnih grobnica, ali neka od danas bude i dolina sjećanja i opomene na žrtve Genocida i Srebrenice, na sve nevino ubijene i sve šehide.”

Spomen-ploče sadrže i dvadeset i jedno ime ubijenog djeteta s područja Kamenice.

“Oko 10 posto stanovnika s ovog područja je ubijeno i važno je da se to obilježi. Osim toga, Kamenica je važno mjesto i za 'Marš mira', jer svake godine ovim putem prođu hiljade ljudi pa je važno da se ovdje održavaju historijski časovi i da se svi zajedno podsjećamo na to šta se ovdje dešavalo”, istaknuo je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Šehidi su, podsjetio je Mensur ef. Husić iz Muftijstva tuzlanskog, posebna kategorija kod Allaha, dž. š., i za njih se kaže da nisu mrtvi, nego su radosni zbog onoga što im je Gospodar dao iz svog obilja.

Na spomenicima se nalaze imena 409 poginulih i ubijenih stanovnika Kamenice, ali i iz drugih krajeva koji su se od početka Agresije do marta 1993. godine borili za ovo mjesto. Na karti je ucrtano četrnaest sekundarnih masovnih grobnica s osnovnim podacima. Do sada je obilježeno tek pet lokacija na kojima su pronađene masovne grobnice, dok Mehmed Ademović, član Građevinskog odbora, navodi da su osigurana sredstva i za obilježavanje preostalih.