Blue Origin, kompanija za svemirski turizam u vlasništvu osnivača Amazona Jeffa Bezosa, otkrila je da ima planove za pokretanje komercijalne svemirske stanice.

Uprava navedene kompanije je u ponedjeljak izjavila kako se nada da će do kraja desetljeća upravljati stanicom pod nazivom „Orbitalni greben“.

Na promotivnom materijalu koji je objavila kompanija Blue Origin navodi se da će stanica biti „poslovni kompleks široke upotrebe“ i da će moći primiti do deset ljudi u isto vrijeme. Kompanija će se udružiti sa Sierra Spaceom i Boeingom za izgradnju ispostave.

Iz Blue Origina su izjavili da će stanica biti idealna lokacija za „snimanje filmova u mikrogravitaciji“ ili „provođenje vrhunskih istraživanja“, a dodali su da će ona uključivati i „svemirski hotel“.

Na konferenciji za medije, na kojoj je obznanjena ova inicijativa, uprave Blue Origina i Sierra Spacea odbili su dati procjenu troškova izgradnje, iako je prema svemu sudeći glavni finansijer projekta upravo Jeff Bezos, koji se obavezao „upumpavati“ milijardu dolara godišnje Blue Originu.