Učenik A. A. bošnjačke nacionalnosti iz Nove Kasabe kod Milića, kojeg je nedavno napao školski kolega srpske nacionalnosti i nanio mu teške tjelesne povrede, oporavlja se u bolnici u Bijeljini nakon operacije vilice. Kako nije u mogućnosti govoriti, povrijeđeni dječak s roditeljima i rodbinom komunicira telefonom, porukama.

Porodica napadnutog 17-godišnjaka, učenika trećeg razreda Srednje škole “Milutin Milanković”, izjavila je da za sada nema dokaza da je međunacionalna mržnja i netrpeljivost bila povod za napad. Vrlo su nezadovoljni načinom izvještavanja pojedinih medija koji su pitanje nacionalnosti isticali u prvi plan, kao i komentarima na ovu vijest na društvenim medijima. Roditelji su naveli da će sačekati da se okonča istraga i tek će onda donijeti odluku o eventualnim narednim koracima.

Također, s obzirom na to da je riječ o povratničkoj, šesteročlanoj porodici, koja se među prvima vratila u Novu Kasabu, gdje se bave poljoprivredom, roditelji povrijeđenog dječaka naglasili su da do sada nisu imali problema s komšijama srpske nacionalnosti. Roditelji su kazali i to da ih je kontaktirala majka napadača, kao i da su u stalnom kontaktu s razrednicom odjeljenja u kojem je njihov sin.

Porodicu povrijeđenog učenika u njihovom domu posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, i izrazio im podršku, dok je A. A. poželio brz i uspješan oporavak. “Pozivam policiju i rukovodstvo škole da u najkraćem mogućem vremenu obavijeste javnost o pozadini ovog napada, ali i o poduzetim mjerama prema napadaču ili napadačima”, poručio je Salkić.