Iako je još teško doći do čvrstih zaključaka istraživanja o efektima zračenja mobilnih telefona, za one koji se žele zaštititi iz predostrožnosti, ova infografika pokazuje telefone koji emituju najviše zračenja kada se drže uz uho za vrijeme telefonskog razgovora.

Njemački savezni ured za zaštitu od zračenja (Bundesamt für Strahlenschutz) ima sveobuhvatnu bazu podataka o pametnim telefonima - novim i starim - i nivou zračenja koji emituju. Prateći kriterije postavljene za ovaj grafikon, trenutni pametni telefon koji stvara najveći nivo zračenja je Motorola Edge. Dok su premium telefoni kao što su iPhone 7 i iPhone 8 bili blizu vrha ove liste u prošlosti, najnoviji Appleovi telefoni imaju niže SAR-ove, gurajući ih iz ovog posebnog fokusa.

Iako ne postoje univerzalne smjernice za 'siguran' nivo zračenja telefona, njemački certifikat o ekološkoj prihvatljivosti 'Der Blaue Engel' (Plavi anđeo) certificira samo telefone koji imaju specifičnu stopu apsorpcije manju od 0,60 vati po kilogramu. Svi predstavljeni telefoni imaju više nego dvostruko iznad od ovog standarda.

Specifični nivo absorpcije (SAR) je mjera za nivo energije koju absorbira tijelo, mjeri se u vatima po kilogramu (W/kg). Kako bi se izbjegli štetni učinci za zdravlje, SAR ne smije biti veći od 2W/kg. Ovu vrijednost je 1998. godine preporučila Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizacijskog zračenja.

(Izvor: Statista)