U evropskim je medijima nedavno objavljena procjena vrijednosti ljudskih organa na crnom tržištu. Ovisno o svakoj zemlji postoje velike razlike i cijene se mogu uveliko razlikovati od regije do regije. Naprimjer, bubreg može donijeti 20.000 dolara na crnom tržištu u Indiji, 40.000 dolara u Kini i 160.000 dolara u Izraelu.

Bubreg je ljudski organ kojim se najviše ilegalno trguje: Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se godišnje na crnom tržištu diljem planete proda do 10.000 bubrega, što je ekvivalentno više od jednog po satu. Vrijednost ostalih organa je 157 hiljada dolara za jetru, između 98 i 130 hiljada za gušteraču, 150 hiljada za pluća, 30 hiljada za rožnicu i između 120 i 160 hiljada za srce.

Litra krvi procijenjena je na 300 dolara. Većina organa koji se prodaju na crnom tržištu potiču od leševa koji se šalju u pogrebna poduzeća u zemljama s ograničenim resursima. Obično zaposlenik uklanja dijelove tijela za prodaju, a da porodica nije svjesna situacije, a nakon što je tijelo kremirano, ne postoji način za utvrđivanje zahvata.

Kako bi spriječila ilegalnu trgovinu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži evidenciju pacijenata koji su dobili transplantaciju iz svih zemalja, u kojima mora biti naznačeno odakle organ dolazi i opravdanost intervencije. Međutim, sve je veći broj liječnika koji tvrde kako neki od njihovih pacijenata, nakon što se vrate s putovanja ili odmora, traže lijekove koji se pripisuju samo osobama kojima su transplantirani organi.