Studenti koji se presele u inozemstvo kako bi studirali na fakultetu na nekoliko mjeseci ili godinu dana s Erasmus stipendijom sada se suočavaju s finansijskim poteškoćama s obzirom na veće troškove života koji su se dogodili nakon pandemije i, još više, nakon rata u Ukrajini.

Raširenom problemu inflacije, koji poskupljuje potrošačku korpu, sada se pridodaje povećanje cijena najma i osnovnih potrepština poput vode, struje ili grijanja. Stoga se destinacije na koje mogu ići studenti dijele u tri velike grupe zemalja, ovisno o tome je li životni standard visok (za šta će dodijeliti 310 eura mjesečne pomoći), srednji (260 eura) ili nizak (210 eura).

Ovoj pomoći može se dodati još 250 eura ako se ispune određeni uslovi, kao i pomoć koju artikuliraju autonomne zajednice, neki univerziteti i neki privatni subjekti.

U takvim okolnostima Luksemburg je najmanje pristupačna destinacija za koju se studenti mogu odlučiti, s minimalnom cijenom sobe od 1660 eura s uključenim troškovima, prema podacima koje prikupljaju specijalizirani portali. Prosječni troškovi života u toj zemlji prema paritetu kupovne moći iznose 2.373 eura mjesečno, što je sedam puta više od Erasmus stipendije, a koja je u posljednjih godinu dana porasla zbog prosječne inflacije od 8,6 posto.

Među najskupljim zemljama su i Irska (1422 eura po sobi), Island (1193), Lihtenštajn (1028 eura) ili Norveška (1026 eura).

Od zemalja kojima se pripisuje prosječan životni trošak, Nizozemska je najskuplja (minimalno 1.152 eura za najam sobe), uz to što trpi jednu od najizraženijih stopa inflacije u EU, 16,8 posto u oktobru. Slijede Malta i Njemačka, gdje soba stoji minimalno 906, odnosno 862 eura.

Turska je najjeftinija zemlja, jer tamo najam sobe košta minimalno 211 eura mjesečno s troškovima, no mora se uzeti u obzir da je cijena najma danas 72 posto skuplja nego prije godinu dana. Prosječni mjesečni troškovi života iznose 509 eura, prema Wiseu, također znatno iznad onoga koliko je koštalo prije godinu dana.

Makedonija, Srbija i Bugarska takođe su atraktivne opcije, s cijenama najma od 237, 325 odnosno 353 eura mjesečno s uključenim računima. Prosječni troškovi života u tim zemljama su 541, 663 i 756 eura.

Poskupljenjem će najviše biti pogođeni studenti koji odlaze u Češku, pogotovo što se tiče stanarine, budući da minimalni trošak iznosi 735 eura mjesečno.