Ministri vanjskih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC), muslimanskog bloka od 57 nacija, okupili su se danas u glavnom gradu Pakistana Islamabadu na dvodnevnoj konferenciji s temom "Partnerstvo za jedinstvo, pravdu i razvoj".

To je 48. Zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, a šef pakistanske diplomatije Shah Mahmood Qureshi u uvodnom obraćanju je rekao da je OIC kolektivni glas skoro dvije milijarde muslimana i most među muslimanskim nacijama i između muslimanskog svijeta i međunarodne zajednice.

On je pozdravio nedavnu odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 15. marta proglašen za Međunarodni dan borbe protiv islamofobije. Odluka je usvojena po nacrtu kojeg su u ime OIC-a UN-u dostavile delegacije Turske i Pakistana.

"Obilježavanjem ovog dana, OIC će jačati globalnu svijest o islamofobiji i unaprijediti rješenja kroz kolektivnu akciju", rekao je Qureshi.

Komentirajući aktuelni rat između Rusije i Ukrajine, Qureshi je rekao da sukob, koji je ponovo podstakao tenzije između Istoka i Zapada, prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

"U toku je nova i destabilizirajuća globalna trka u naoružanju. Sukobi, među narodima i unutar njih, su se umnožili. Muslimanski svijet suočen je sa sukobima na Bliskom istoku, produženom stranom okupacijom i uskraćivanjem prava na samoopredjeljenje, prije svega narodu Palestine i Kašmira", rekao je Qureshi.

On je dalje kazao da ogorčenje muslimanskog svijeta raste zbog čestih vanjskih intervencija u muslimanskim zemljama.

Ukazujući na sve veći broj izbjeglica zbog sukoba širom svijeta, Qureshi je rekao da više od dvije trećine svih izbjeglica u svijetu dolazi iz samo pet zemalja i to iz Sirije, Afganistana, Južnog Sudana, Mijanmara i Somalije. Dodao je da muslimanske zemlje zbrinjavaju najveći broj izbjeglica u svijetu.

Šef pakistanske diplomacije Qureshi također je rekao da rješavanje humanitarne krize u ratom razorenom Afganistanu i sprečavanje kolapsa afganistanske ekonomije moraju ostati glavni prioriteti OIC-a.

"Čineći to, moramo ohrabriti i podržati napore afganistanskih vlasti da eliminišu ISIS. Potrebne su i učinkovite strategije za borbu i protiv drugih terorističkig grupa u Afganistanu, uključujući Tehreek-e-Taliban Pakistan i Al-Kaidu", rekao je Qureshi.