U Širokom Brijegu u petak je pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi.

Slučaj je policiji prijavio vlasnik firme čiji su radnici otkrili drogu. Navodno se radi o količini između 120 i 150 kilograma kokaina čija je ukupna vrijednost između 20 i 30 miliona maraka. Iz SIPA-e i Tužiteljstva BiH su potvrdili da je riječ o sumnjivim paketima i da je istraga u toku.

Nezvanično riječ je o širokobriješkoj firmi Bernina u mjestu Trn, koja se bavi uvozom i izvozom voća i povrća te se pretpostavlja kako im je pošiljka banana sa kokainom greškom isporučena.

Na ovaj način bh. firma snašlo je slično ono sa čim se suočava najveći uvoznik banana u regiji kompanija Rastoder sa sjedištem u Sloveniji biznismena crnogorskog porijekla Izeta Rastodera.

U januaru prošle godine oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno u Crnoj Gori u magacinu trgovačke kompanije Voli, a koji je stigao u paketima banana koje je kompaniju Rastoder uvezla iz luke u Ekvadoru.

Novi slučaj dogodio se nedavno, sredinom maja, kada je italijanska policija u pošiljci banana u luci Gioia Tauro na jugu Italije otkrila 2,7 tona kokaina.

Iz kompanije Rastoder su naveli da su na snimcima talijanske policije banane iz Kolumbije, dok je kontroverzna pošiljka droge navodno stigla iz Ekvadora. Dodali su da ne posluju s Armenijom, kamo je, prema informacijama policije, pošiljka bila namijenjena.

Inče, kontejneri s bananama stalna su meta krijumčarskih skupina.

Tome u prilog najviše govori činjenica da je daleko najveći broj kontejnera iz Južne Amerike na putu prema Europi s voćem. Samo kompanija Rastoder u prosjeku doveze 200 kontejnera banana, a na brodovima ima preko 1000 kontejnera voća.

- To je problem cijele industrije pa smo pooštrili mjere sigurnosti u logističkom lancu, uključujući ulazne luke i četiri plombe koje ima svaki kontejner, objašnjavaju u ovom društvu, piše Indikator.ba.