Prije petnaestak godina, Predrag Kojović, bivši predsjednik Naše stranke, objavio je knjigu nazvanu „Neutrino“. Izdata je u nakladi njegovog stranačkog podređenog. Knjiga je baš onakva kakva je i politička Kojovićeva karijera. Bljutava, nečitljiva, bljedunjava. Loša. No, iz tog se knjižurka ponešto i zapamtilo pa se ponekad zavrti društvenim mrežama kao podsjetnik s kim imamo posla, šta radi i čime se bavi fino na paž isfenirani državni zastupnik.

„U krajnjem slučaju, istina je zaista nebitna. Mene od istine više privlači nešto u šta mogu povjerovati. Ugodna i prihvatljiva laž.“ To su Kojovićeve rečenice koje prometuje ovdašnjim Twitterom i Facebookom. Neko će reći da su zlobnici oni koji tvrde kako pisca definira ono što piše i o čemu piše. Ali čini se da je u slučaju Kojovića to zaista tako.

Pred opće izbore u oktobru 2022. godine, Kojović je objavio tvit u kojem je, između ostalog, napisao: „Građani u KS su progledali, u oktobru će i svi drugi. Ako opozicija pobijedi, 14 prioriteta će biti usvojeno u prva tri mjeseca nove većine. Ako ne bude, ja lično ću preuzeti odgovornost.“

Nije bila riječ o tome da su građani progledali u ćumezu u vlasništvu njegovog bliskog stranačkog kolege, pompeznom nazvanom poliklinika u kojem su umirala djeca koju su tamo dovodili roditelji na poluilegalne operacije vida.

Kojović je mislio na onih tri-četiri hiljade Sarajlija koje su dale glas njegovoj stranci, a njega katapultirali u dobro plaćenu hladovinu državnog parlamenta. Kažu da se svašta kaže kad se puno priča, pa je tako i Kojović svašta obećavao u septembru. Naravno, nijedan od prioriteta, osim prioritetnog povećanja vlastitih plaća, nije ispunjen u prvih sto dana rada državne vlasti,

Vijeće ministara BiH formirano je 25. januara 2023. godine. U njemu sjedi i nasljednik Predraga Kojovića u fotelji predsjednika Naše stranke. Četiri su mjeseca prošla od tada. Imamo samo zaključke, spremnost i inicijative. I to ne samo kada su u pitanju EU prioriteti nego i sve ostalo što im je došlo na dnevni red. Kojoviću ne pada napamet da preuzme odgovornost. A i zašto bi? On je samo otjelovljenje onoga što predstavlja Naša stranka.

Neugodna i neprihvatljiva laž.