Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), “kvalitet zdravstvene zaštite je stepen do kojeg zdravstvene usluge za pojedince i stanovništvo povećavaju vjerovatnost postizanja željenih zdravstvenih ishoda. Temelji se na stručnom znanju utemeljenom na dokazima i ključno je za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.”

Međutim, nemaju sve zemlje iste sisteme upravljanja zdravljem, dok neke pružaju usluge „besplatno“, druge tjeraju ljude da plaćaju medicinske račune. Znači li plaćanje medicinske pomoći da pacijent ima garantovano bolju uslugu ili su, naprotiv, sistemi besplatne medicinske zaštite jednako učinkoviti?

Kako bi pokušali riješiti ovu sumnju, web stranica " Radar Healthcare " provela je studiju u 33 zemlje, koristeći podatke dostupne u svakoj zemlji, kako bi analizirala kvalitet njihovih sistema zdravstvene zaštize. "Razmotrili smo faktore kao što su kvalitet zdravstvene zaštite, godišnje plaće, broj bolnica i ukupan iznos troškova zdravstvene zaštite godišnje. Ovi statistički podaci omogućili su nam da odredimo vlastito rangiranje zemalja koje nude najbolje zdravstvene sisteme u svijetu“, pojasnili su.

U ocjenjivanju kvaliteta zdravstvenih usluga, bodovi uzimaju u obzir faktore kao što su oprema, broj zaposlenih i broj pritužbi. Prvo mjesto na ovoj ljestvici pripalo je po svim tim osnovama Južnoj Koreji s ocjenom kvaliteta zdravstvene zaštite 82,72 od 100. Unatoč pomalo niskoj ocjeni ljudskog razvoja od 5/10, Južna Koreja je dohvatila ovo prvo mjesto zahvaljujući i 4.133 bolnice za populaciju od 51.329.899, još jednom s ocjenom 10/10, u odjeljku bolnice u odnosu na stanovništvo.

Na drugom mjestu je Japan koji je postigao 80,49/100 u kvaliteti zdravstvene zaštite. Broj od 8.300 bolnica dala je zemlji ocjenu 9,5/10 kada je riječ o broju bolnica u odnosu na broj ljudi u zemlji.

Treća je bila Francuska s ocjenom 80,18 za njegu koju ova zemlja pruža svojim stanovnicima. Francuska je postigla ocjenu 8/10 kada su u pitanju troškovi zdravstvene zaštite u odnosu na godišnje plaće.