Hronika najavljene smrti. To je ono što se dogodilo Ronaldu Koemanu u Barceloni, treneru kojem je istekao rok trajanja i kojeg su samo finansijske poteškoće držale do sada na tom mjestu jer je, u situaciji u kakvoj je sada Barcelona, usred sezone i sa timom u izgradnji, teško naći kvalitetnu zamjenu.

No posljednji poraz od Raya (1-0) prelio je čašu i Joan Laporta je svirao kraj nizozemskom stručnjaku, iako je vidljivo da mu ga je bila puna kapa puno prije odlaska u Vallecas.

Sve je počelo kada je Barcelona Quiquea Setiéna izgubila špansko prvenstvo i pretrpjela sramotnih 2 prema 8 protiv Bayerna u Ligi prvaka. Ta situacija izazvala je promjenu trenera, smatralo se da dolaskom Ronalda Koemana dolazi i dašak svježeg zraka... ali njegova prva odluka odmah je bila kontroverzna: u telefonskom razgovoru koji je trajao 40 sekundi rekao je Luisu Suárezu da ga ne treba. Samo nekoliko sati kasnije stigao je burofax Lea Messija sa zahtjevom da napusti Barcu. Počela se razvijati teško probavljiva institucionalna i sportska kriza.

Messi je na kraju ostao, ali tim je bio u jasnoj dekonstrukciji. Ranim ispadanjem iz trke za španskog prvaka, poražen u finalu Superkupa od Athletica (2-3), ispao u drugom kolu Lige prvaka od PSG-a (ukupnim rezultatom 5:2), titula Copa del Rey bila je jedina radost sezone, prva titula za Koemana, a takođe i za Joana Laportu od njegovog povratka u klub.

Ispostavilo se da je Barca upala u haotičnu situaciju. Odlazak Messija, ekonomski problemi, smjena Uprave... sve je to postao ekplozivni koktel. Koeman, heroj sa Wembleyja, došao je u Barçu s idejom da nadahne navijače i vrati timu konkurentnost, no već u ranoj fazi vidjelo se da će biti teško. Tada je dao intervju nizozemskoj televizijskoj stanici NOS u kojem je potpisao svoju smrtnu kaznu.

Njegove izjave, pune realizma, nisu se svidjele Laporti, koji je i dalje vjerovao da se njegova ekipa može boriti da osvoji sve, dok je Koeman pokušavao držati čvrsto noge na zemlji. Predsjednik Barçe dao je nekoliko izjava u kojima je sugerirao da uprava također mora imati određenu težinu kada je u pitanju konfiguracija tima. "Moj odnos s Laportom se popravio, ali prošle sedmice se dogodilo nešto što mislim da je nije u redu. Rekao je između redova da trener nema svu moć. Previše je govorio i nije bio razborit u dva navrata. Volim kad predsjednik postavlja pitanja, ali to se ne smije događati u novinama", rekao je.

Laporti se ta strelica nije ni najmanje svidjela. Barça je vozila na dvije staze, jednom kojom ide predsjednik i drugom kojom je krenuo trener.

Ali i pored toga, Koeman je imao težak posao: bez zvijezda na terenu i s ekipom u stvaranju odlučio je dati priliku mladim talentima iz juniorskog pogona. "Zahvaljujući meni, ovaj klub ima budućnost," rekao je iskreno govoreći o stvarnosti. "Imamo dvije godine prije nego što dođemo u sitiuaciju da se možemo boriti protiv velikana Evrope. Pitanje je: imate li nivo da osvojite Ligu prvaka i budete najbolji u Španiji nekoliko godina zaredom? To nije slučaj u ovom trenu.“

Opet je Koeman dao izjavu koja nije imala nikakve veze s idejom iluzije i nade koju je Laporta prodavao. Unatoč tome, Laporta se potrudio da se dogovori s Koemanom. Podrška javnosti, rukovanje i ratifikacije nisu bili ništa drugo nego način da se smiri javnost. No, sportski klub je više od obične firme, a kad nema rezultata, tapšanje po leđima malo vrijedi. Situacija je postala neodrživa nakon Classica, kada su nizozemskog trenera na izlazu iz Camp Noua napali Barçini navijači.

Samo tri dana kasnije, poraz u Vallecasu značio je konačnu kaznu. Ali realnost je da je Laporta dugo vremena imao spremnu giljotinu.

Sezona je pokazala da je Koeman u pravu: ekipa se nije mogla natjecati s velikanima. Barça je odigrala 13 utakmica, od kojih je pet izgubila i tri remizirala ili, drugim riječima, nije uspjela dobiti 61% utakmica koje je odigrala ove godine.

Ekipa bez velikih zvijezda, sa mladim igračima koji mogu puno dati, ali su i dalje zeleni i bez definiranog nogometnog stila, uz kontinuirane promjene u Koemanovoj shemi, sve je to bila Barca koja je sada upotpunosti u Laportinim rukama.