Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Mostaru HDZ BiH vodi u Gradskoj izbornoj jedinici sa 6.310 glasova, a slijedi Koalicija za Mostar sa 3.820, objavio je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar na pres konferenciji održanoj tačno u ponoć. Zatim slijede HRS sa 1.056, BH blok ima 902, Koalicija "Ostajte ovdje" 522, HDZ 1990 350, Platforma za progres 305, Neovisna lista Pravo na grad 226, Mostar moj dom - 166 i Lijevo krilo 155 glasova. Bakalar je još kazao da će CIK BiH u narednih pet dana dva puta dnevno (u 9 i 15 sati) na svojoj stranici objavljivati rezultate. Dodao je da je na izborima glasalo 52.865 birača, odnosno 55 posto.

Kako je kazao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, izborni proces u Mostaru se odvijao u skladu sa izbornim pravilima. 

Rezultat toga, kako je kazao, je možda i prisustvo više od 1.700 posmatrača koji su nadzirali izborni proces. 

"Zaprimljeno je sedam podnesaka kojima se ukazuju na povrede izbornih pravila. One su u prvostepenom postupku u nadležnosti Gradske izborne komisije Mostar. Odnose se na imenovanje u biračke odbore, prisustvo stranačkih obilježja na biračkom mjestu, identifikacije birača ispred biračkih mjesta od neodređenih osoba, te jedan birač da ga nije posjetio COVID tim", rekao je Bakalar. 

Inače, COVID timovi imali su registrovanih 437 birača za glasanje. 

"Nakon završetka aktivnosti sa redovitih biračkih mjesta imat ćemo sveobuhvatne informacije o glasanjima putem COVID timova. Glasovi prikupljeni putem mobilnog tima brojat će se u Glavnom centru za brojanje sa ostalim glasovima - nepotvrđenih, ostalih mobilnih timova, u odsustvu i pristigli putem pošte", kazao je Bakalar. 

Istakao je da aktivnosti u Glavnom centru za brojanje glasova počinju sutra u 9 sati kroz pripreme za verifikaciju glasačkih listića. 

"Bit će dostavljeni nepotvrđeni glasački listići, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i u odsustvu. Prvo brojanje počet će u utorak i odvijat će se svaki dan od 7 do 19 sati, osim praznika Glasački paketi iz inostranstva primat će se 10 dana nakon izbora, sa pečatom pošte poslanim najkasnije sa 20. decembrom", istakao je Bakalar. 

- Predrag Kojović izjavio je da Bh. blok uzima 7 vijećnika.

- Dragan Čović očekuje da HDZ BiH u konačnoj obradi dobije više mandata nego prije 12 godina.

"Vjerujem da ćemo imati 14 ili 15 mandata i da ćemo naći partnere za dvotrećinsku većinu, a svakako zaštititi poziciju hrvatskog naroda", naglasio je Čović

Koordinator Koalicije za Mostar Šerif Špago rekao je da na osnovu unosa njihovih posmatrača, na 28 posto uzoraka za gradsku listu Koalicija ima 42 posto glasova, HDZBiH oko 31 posto glasova, BH blok 11, lista Ostajte ovdje četiri posto i Hrvatska republikanska stranka šest posto, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nakon potvrde iz CIK-a BIH o izlaznosti koja je negdje oko 55 posto, mi u Koaliciji pratimo brojanje i unos podataka vezano za izborne rezultate. Na unosu naših posmatrača, na 28 posto uzoraka za gradsku listu Koalicija ima 42 posto glasova, HDZBiH oko 31 posto, BH blok 11, lista Ostajte ovdje četiri posto i Hrvatska republikanstva stranka šest posto", rekao je Špago.

- Dr. Zlatko Guzin, kandidat probosanskih stranaka za gradonačelnika Mostara, izrazio je zadovoljstvo trendovima koji se vide. 

"Međutim, još uvijek je mali uzorak prebrojanih glasova i mislim da treba da se strpimo da dobijemo malo relevantnije podatke", dodao je Guzin. 

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama rezultata izbora u Mostaru, a na osnovu 37.950 prebrojanih glasova, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) ubjedljivo vodi. Tako je Koalicija za Mostar osvojila 14.790 glasova, HDZ 10.035, te BH. blok (SDP i Naša stranka) 3.870. Prema tome, Koalicija za Mostar osvojila je 42 posto glasova, HDZ oko 31 posto, Bh. blok 11 posto, Ostajte ovdje 4 posto i HRS 6 posto, navedeno je na konferenciji za novinare.

- "Još uvijek nemamo finalizirane i definitivne podatke ali trendovi koje imamo do sada su dobri i to je jako važna stvar. Očekujemo da će takvi trendovi ostati do konačnih, finalnih rezultata koje će objaviti CIK BiH", rekao je potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić

- Predsjednik Gradskog odbora SDA u Mostaru Salem Marić rekao je za medije da Koalicija za Mostar 2020. ubjedljivo vodi.

- erif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, predsjednik Glavnog odbora SDA BiH i koordinator SDA za izbore u Mostaru na konferenciji za medije nakon zatvaranja biračkim mjesta rekao je da je izlaznost bila oko 52%.

"Današnji izborni dan je protekao u relativno finoj atmosferi bez nekih težih narušavanja izbornog procesa uz pojedinačne slučajeve. Mi u Koaliciji smo zadovoljni da su u najvećoj mjeri ispoštovane sve procedure koje su predviđene pri glasanju na biračkim mjestima, a posebno u ovakvoj epidemiološkoj situaciji da su građani iskoristili svoje pravo", rekao je Špago.

Pravo glasa imalo je 100.864 birača, od čega njih oko 96.000 glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu te 3.985 putem pošte. U gradskom području Sjever glasalo se na 16 biračkih mjesta, u Starom Gradu na 32, u Jugoistoku na 14, na Jugu također na 14, na Jugozapadu na 43 te na Zapadu na ukupno 31 mjestu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala je ukupno 361 posmatrača (pet posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH, 302 posmatrača udruženja građana, 54 međunarodna posmatrača), a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto. Odziv nakon zatvaranja biračkih mjesta CIK će saopćiti u 21 sat. Uskoro se mogu očekivati i prvi nezvanični rezultati.