U bošnjačkoj tradiciji petak je najljepši i najodabraniji dan u sedmici. Nažalost, upravo će ovaj petak biti dan kada službeno započinje proces bošnjačke političke devolucije, dan kada se pokreću retrogradni procesi vraćanja bošnjačkog naroda na postavke od prije 1990. godine, dan kada bi Bošnjaci trebali izgubiti pravo da budu adekvatno politički predstavljeni jer umjesto autentičnih političkih predstavnika u njihovo ime vlast sastavlja društvo s političkog koca i konopca, klijentela stranih ambasada.

U ime Hrvata nastupa HDZ, stranka koja je dobila najviše hrvatskih glasova, u ime Srba to čini SNSD, također izborni pobjednik, a samo bi Bošnjaci trebali biti uskraćeni za šansu da ih predstavlja stranka kojoj su dali svoje povjerenje u ogromnoj većini.

Bošnjaci gledaju kako za tuđi račun, a u njihovo ime, nastupaju strane marionete i korisni idioti, ništa drugo već sitni trgovci, kojima je jedina asocijacija na petak – jeftina rasprodaja. Nakon što su prodali sebe stranim ambasadama, oni se sada spremaju da prodaju Bošnjake onome koji im više ponudi. Merkantilizacija i komercijalizacija politike. Konzumacija podaništva. Blok od čak osam stranaka, od kojih barem polovina tvrdi da neće i ne žele djelovati u skladu s bošnjačkim interesima, jer ne priznaju da postoje partikularni bošnjački interesi, nalaze se nasuprot osovine SNSD–HDZ i nije teško pretpostaviti u kojem se smjeru situacija može odvijati te šta vjerovatno čeka bošnjački narod.

Sporazum tarantinovske “mrske osmorke” i HDZ-a, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se poklapa s događajem rasprodaje na tzv. Crni petak, nije ništa drugo već prevrat u režiji stranih centara moći, koji su odlučili ne samo nametnuti aprathejdske izmjene izbornog zakona na štetu Bošnjaka već i uskratiti Bošnjacima pravo na političku reprezentaciju.

Medijska okupacija, kidnapiranje javnog mnijenja te višegodišnja, u nekim aspektima čak i višedecenijska medijska propaganda dijela međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, na kraju su prešle u otvoreno miješanje u političke procese te besramno i otvoreno imperijalistično pravljenje političkih koalicija za marginalizaciju Bošnjaka.

Rezultat je “programska” koalicija “Crni petak”, čiji program ne može i neće biti ništa drugo već pokušaj nezapamćenog slabljenja bošnjačkih političkih pozicija. Elmedin Konaković pritom tvrdi da crnopetkaši “neće ulaziti u aranžmane u kojima će nešto potpisati pa slagati”. Štaviše, Konaković je danas izjavio da “dogovor koji potpišemo bit će nešto na što će građani biti ponosni”. A ono što će potpisati na “Crni petak”, kada se ujedno slavi Dan državnosti Bosne i Hercegovine, osim općih pojmova, sadrži upravo ono što traži Dragan Čović, uz gromoglasni pljesak Milorada Dodika: izmjenu Izbornog zakona, reformu sigurnosnog sistema i reformu RTV-a

U Sporazumu, između ostalog, piše:

  • Najkasnije u roku 6 mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, što uključuje provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava;
  • Reforma sigurnosno-obavještajnog sistema koji će biti u funkciji zaštite, stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika;
  • Reforma cjelokupnoga javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom.