No, na drugoj strani potpuno suprotan pristup. Čini se da Dodik ipak odustaje od blokade državnih institucija. Nije uspjelo. Danas je održana prva sjednica Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je nešto usvojeno u posljednjih mjesec i po. Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Također, danas se u Sarajevu održava hitna sjednica Doma naroda Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine koja je sazvana na poziv predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, a prisustvuju joj i delegati Kluba Srba.

Delegati u Domu naroda državnog parlamenta Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić podnijeli su predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg tog doma Čoviću, Nikoli Špirići i Bakiru Izetbegoviću zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

Potpisnici zahtjeva traže da se kao prva tačka dnevnog reda razmatra “Informacija Kolegija Doma naroda o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti”.

Podsjećanja radi, posljednja sjednica Doma naroda državnog parlamenta održana je početkom jula. Nakon toga su predstavnici iz RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili da ne učestvuju u radu državnih institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Dodik se The Guardianu pohvalio da Putin i Jinping od njega ništa ne traže, ničim ga ne uslovljavaju, samo pitaju kako mogu pomoći. Logično, nemaju šta ni tražiti kada Dodik provodi njihovu stragetgiju izazivanja haosa kako bi napakostili Zapadu. S druge strane, iz ove se izjave jasno razaznaje da Dodika neko drugi uslovljava. S obzirom na sve što se danas dešava, očito neko ima bolje karte nego Dodik. Dakle, neko ga ucjenjuje, a očito ima i čime.