Jedan od prvih znakova fašizacije vlasti ili društva je udar na nezaštićene i marginalizirane etničke manjine. U Evropi su to tradicionalno bili Romi i Jevreji koje se redovno sumnjičilo za neku vrstu društvene ili političke sabotaže, samim time što su često bili na marginama društva te su bili pogodni „žrtveni jarac“ na čija se nejaka pleća mogu svaliti optužbe za raznorazna društvena zla.

Iako smo mislili da su ovakve vrste šovinističkih etiketa i hajke davno iza nas, izgleda da to na žalost nije slučaj u Općini Centar. Načelnik Srđan Mandić svojim je izjavama demonstrirao da su ovakvi pogledi mogući i u 21. vijeku! Pod sve jačom paljbom javnosti nezadovoljne nesposobnošću kantonalne vlasti, ali i općinskih načelnika „Trojke“, da adekvatno riješi problem s redovnim odvozom smeća, Mandić i kompanija su nadošli na genijalno rješenje. Za vlastiti nerad optužiće neke sabotere iz SDA koji navodno namjerno neumjereno bacaju ili razbacuju smeće kako bi umanjili veliki uspjeh nove vlast!

Treba li i spominjati da je ovaj suludi pokušaj amortizacije nesposobnosti polučio jedino salve smijeha šokirane javnosti te beskrajni niz mimova kojima su i više nego zasluženo ismijavani Srđan Mandić ili Dino Mustafić, koji je javno podržao ovakvu Mandićevu nebulozu. Međutim stvari su prestale biti smiješne kada je javno ismijani Mandić nastavio insistirati na suludim teorijama zavjere te objavio slike za koje tvrdi da su korpus delicti mračne zavjere protiv njega i „najbolje vlada ikada“ jer pokazuju „dva slučaja“ koji „dokazuju da je u pravu“.

No jedino što Mandićeve slike dokazuju jeste da je načelnik općine Centar opasni raspamećeni klovn. Na Mandićevim slikama se mogu vidjeti siromašni pripadnici romske manjine koji se bave reciklažom i sakupljajem otpada. No, za Mandića su naši romski sugrađani na rubu egzistencije u stvari opasni saboteri kojima on poručuje da će "stati u kraj" i to policijom i inspektorima.

Baš kao u filmu Slobodana Šijana „Ko to tamo peva“ kada u autobusu firme Krstić nestane Čiči novčanik. „Šta ima da staje i da pretresa pošteni svet kad se zna ko ovde voli da krade“, govori Bata Stojković i potom kreće linč nad dvojicom nevinih Roma koje prekida bombardovanje Beograda.

Očito da je i Srđan Mandić našao svoja dva Roma koja će optužiti za grijeh „Trojke“ – nemogućnost da drže grad urednim.

A ko to tamo peva? Pa Romi kao naratori jedne nesreće koja se u ovom času naziva „Trojka“.

Nesrećnik sam od malena
od sve muke pesme pevam
voleo bih, majko mila
da sve ovo samo snevam
da sve ovo samo snevam
joj, joj, joj, joj...

Puče puška iz potaje
učitelja našeg nema
proleće je 2021.
proleće je, zlo se sprema
proleće je, zlo se sprema
joj, joj, joj, joj...