Dana 17. februara, 31-godišnja igračica iz New Yorka zadržana je na aerodromu Moskva-Šeremetjevo zbog posjedovanja tečnosti za isparivanje na bazi kanabisa. Problem: Odobren u Sjedinjenim Državama, ovaj proizvod se smatra ilegalnim u Rusiji. Sportistkinja je uhapšena i od tada joj prijeti kazna do deset godina zatvora, što je maksimalna kazna za ovakvu vrstu djela, prema lokalnom zakonu. Stožer Phoenix Mercury izjašnjava se krivim, ali objašnjava da je nehotice donio ovu supstancu, pobijajući bilo kakvu trgovinu drogom. Sredinom marta ruska novinska agencija TASS objavila je da joj je pritvor produžen najmanje do 19. maja.

Ali šta je dvostruka olimpijska šampionka, rodom iz Teksasa, radila u Rusiji? Ona se zapravo pridružila svom drugom timu, UMMC Jekaterinburgu, sa kojim igra dio sezone od 2016. godine. Doba godine kada je WNBA, ženski ekvivalent NBA , gdje igra, u periodu mirovanja.

Kazna je pala ovog četvrtka, krajem popodneva: Brittney Griner je proglašena krivom za "trgovinu kanabisom" i osuđena na devet godina zatvora, uz kaznu od milion rubalja (oko 16.000 eura) . Presuda u skladu sa zahtjevima tužioca Nikolaï Vlassenka, na sudu u Himkiju, blizu Moskve. Američka košarkašica dobija skoro maksimalnu kaznu od deset godina zatvora.

Tužitelj je uvjeravao da je ovu tečnost na bazi kanabisa košarkašica svjesno pokušala da "sakrije" od carinika na aerodromu. Amerikanka je zatražila od suda da se ne složi sa ovim zahtjevom: „Nikada nisam željela nikoga povrijediti, nikada nisam namjeravala da dovedem rusko stanovništvo u opasnost ili da kršim zakon ovdje. Iskreno sam pogriješila i nadam se da presuda neće okončati moj život”. Nakon osude, košarkašica je objavila da će se žaliti na ovu "besmislenu" odluku suda, tvrde njeni advokati.

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je presudu "neprihvatljivom". "Pozivam Rusiju da je odmah pusti kako bi se ponovo spojila sa suprugom, rođacima i saigračima", naveo je on u izjavi.

WNBA, povezana s NBA , reagovala je na ovu "nepravednu i žalosnu" presudu, dodajući da je "presuda (...) bila predvidljiva, te da je Brittney i dalje nezakonito privedena. Za njenu franšizu Phoenix Mercury, presuda označava "značajnu prekretnicu" u "168-dnevnoj noćnoj mori koju je naša sestra pretrpjela". “Nećemo dozvoliti da se to zaboravi”.

Prije početka prvenstvene utakmice protiv Connecticut Suna, igračice oba tima su održale 42 sekunde šutnje, u znak podrške onoj koja ovaj broj obično nosi na dresu. Hashtag #FreeBG (slobodna Brittney Griner) brzo se proširio društvenim medijima.

“Politički pijun”. Tim terminom Lindsay Kagawa Colas, njen agent, kvalifikuje Brittney Griner. Od 28. jula dvije zemlje traže zajednički jezik za razmjenu zarobljenika. Bijela kuća je ovog četvrtka "pozvala" Rusiju da prihvati njenu "ozbiljnu ponudu" za povratak košarkašice i, čini se, još dvojice državljana u Sjedinjene Države. Američki državni sekretar Antony Blinken već je spomenuo "značajnu ponudu Moskvi" iz Washingtona.

Hipotetička razmjena se u svakom slučaju čini vrlo nejednakom: Viktor Bout , ruski zatvorenik u Sjedinjenim Državama, bio bi u kombinaciji. On je jedan od najvećih trgovaca oružjem, nadimak "trgovac smrću". Uhapšen na Tajlandu 2008. godine, inspirisao je film “Lord of War” trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen 2012. Veoma je daleko od onoga za šta je optužena Brittney Griner …