Kantonalni odbor SDA Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi kako aktuelni ministar zdravstva KS Haris Vranić namjerava zaposliti svoje dvije kćerke na neodređeno vrijeme u javnoj ustanovi koja je pod kontrolom ovog ministarstva. 

U saopćenju za javnost navodi se kako je u pitanju konkurs koji je 14. oktobra ove godine objavljen i na stranici JU Služba za zapošljavanje KS. Tog datuma Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo raspisala je konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 27 ljekara opće medicine, četiri pulmologa, dva pedijatra i dvoje internista.

-Najvažnija stvar koju dobar otac može učiniti za svoje kćerke je da voli njihovu majku, osim ako nije ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo. U tom slučaju može dati prijedlog za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 27 ljekara opće medicine, a onda zaposliti svoje obje kćerke - navodi se u saopćenju za javnost Kantonalnog odbora SDA.

Dodaje se da su se, prema navodima iz saopćenja, na pismenom dijelu ispita za konkurs koji je 14. oktobra objavljen i na stranici JU Služba za zapošljavanje KS, pojavila 133 kandidata, dok je na usmeni dio pozvano njih 111.

- Na intervjuu koji je zakazan za srijedu 23. novembra, boje sarajevske Trojke branit će kćerke ministra zdravstva Harisa Vranića, koje nisu uspjele položiti prijemni ispit na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pa su završile privatni studij, bez kompletne kliničke nastave. Kako je Trojka samoproglašeni sinonim za borbu protiv korupcije, nepotizma i stranačkog uhljebljavanja, ministarske kćerke morat će se dogovoriti kojoj od njih dvije će "svanuti dan" - piše u saopćenju KO SDA Sarajevo.

- Iako je Trojkina antikorupcijska agenda dokazano lažna, a njena vlast licemjerna i kompromitovana, uhljebiti obje kćerke jednim ministarskim ukazom je previše, osim ako se Vranić ne ugleda na svog premijera Fortu, koji je iz budžetske kase svom tati isplatio skoro dvije prosječne godišnje plate u Kantonu Sarajevo. Ako na mladima svijet ostaje, tatine mezimice već pripremaju porodično slavlje, a kantonalni Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom konstatovat će da su sestre dostavile blagovremene prijave i da ispunjavaju zakonske uslove. Veselo i zdravo bilo - zaključuje KO SDA Sarajevo.