"Dramatizujući najavu o povećanju cijena gasa u Kantonu Sarajevo, Vlada i ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović ne pokazuju sposobnost ni da prate globalne tokove energetske krize, a kamoli na vrijeme pripreme plan za ublažavanje udara uzrokovanog povećanjem cijene ruskog gasa", stoji u saopćenju Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

Kako ističu, tvrdnjom da se "rezervna sredstva nisu mogla obezbijediti, jer nije bilo moguće predvidjeti povećanje cijene", ministar Hadžiahmetović građanima poručuje da on i njegove kolege u Vladi, zapravo ne živi na ovoj planeti. 

"Raniji istupi zvaničnika 'Trojke' o tome kako novca u Kantonu Sarajevo ima dovoljno, zahvaljujući njihovom racionalnom i štedljivom upravljanju budžetom, ne odgovaraju ovim paničnim reakcijama. Ako je vlast, kako to tvrdi, zaista 'zaustavila tokove kojim se novac odlijevao u privatne i stranačke džepove, u preduzeća bliska strankama na vlasti', onda novac nije problem, pa Sporazum o subvencioniranju cijene gasa za potrošače u Kantonu Sarajevo mora biti potpisan odmah", dodaje se u otvorenom pismu.

Osim toga, naglašavaju da je Vlada KS krajem prošlog mjeseca potpisala ugovor o dodjeli sredstava Kantonu Sarajevu iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, prema kojem je Kantonu Sarajevo dodijeljeno 36.178.423 KM.

"Tokom prethodne tri godine, Vlada KS je po osnovu Korona zakona, interventnih mjera, različitih transfera, pomoći i subvencija primila više od 205 miliona KM. Ako premijer Forto ne zna iz kojih sredstava će subvencionirati potrošnju gasa, neka posegne za sredstvima koja mu je doznačio federalni premijer Fadil Novalić", zaključili su iz KO SDA Sarajevo.