Već petnaestak dana Izrael bombama udara po pojasu Gaze, tvrdeći da cilja Hamasove "teroriste". Ali stambene zgrade, knjižare, bolnice i Testni centar za nalaze Covid-19 također su sravnjeni. Izraelsko bombardiranje opsjednute enklave, koje je do sada odonijelo oko dvije stotine života vjerojatno predstavlja ratni zločin, navodi Amnesty International.

Hiljade Hamasovih neselektivno ispaljenih raketa sjeverno od Gaze, kojima je ubijeno 12 ljudi, također bi mogle biti ratni zločin, navodi skupina za zaštitu prava.

No dok Hamas ima bombe uglavnom sastavljene od domaćih i krijumčarenih materijala, Izrael ima vrhunsko znanje, precizno naoružanje i vlastitu unosnu industriju oružja. Osmi je najveći izvoznik oružja na planeti.

Izraelski vojni arsenal pojačan je uvozom oružja vrijednog milijarde dolara iz inozemstva. Koje zemlje i kompanije opskrbljuju Izrael oružjem, unatoč dosadašnjim optužbama za ratne zločine.

SAD

Sjedinjene Američke Države su daleko najveći izvoznik oružja u Izrael. Između 2009. i 2020. godine više od 70 posto oružja koje je Izrael kupio dolazilo je iz SAD-a, prema bazi podataka Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri) Arms Transfers, koja uključuje samo glavno konvencionalno oružje. Prema Siprijevim brojevima, SAD izvoze oružje u Izrael svake godine od 1961. godine.

Između 2013. i 2017. SAD su isporučile oružje Izraelu vrijedno 4,9 milijardi dolara, a posljednjih dana u Gazi su fotografirane i američke bombe. Izvoz se povećao unatoč brojnim optužbama protiv izraelskih snaga za počinjene ratne zločine protiv Palestinaca.

SAD su nastavile izvoziti oružje u Izrael kada se 2009. godine saznalo, na primjer, da su izraelske snage neselektivno koristile fosforne bombe, što je ratni zločin, prema Human Rights Watchu. Godine 2014. godine Amnesty International optužio je Izrael za nesrazmjerne napade koji su usmrtili mnoštvo civila u gradu Rafah na jugu Gaze. Sljedeće godine, vrijednost izvoza američkog oružja u Izrael gotovo se udvostručila, prema Siprijevim podacima.

Američki predsjednik Joe Biden "izrazio je podršku prekidu vatre" u ponedjeljak, pod pritiskom demokrata u Senatu. No, u isto je vrijeme objavljeno da je njegova administracija nedavno odobrila 735 miliona dolara vrijednu prodaju oružja Izraelu, izvijestio je Washington Post. Očekuje se da će demokrati u Odboru za vanjske poslove Doma zatražiti od administracije odgodu prodaje čekajući reviziju.

Prema sporazumu iz 2019. do 2028. godine, SAD su se dogovorile davati Izraelu godišnje 3,8 milijardi dolara vojne pomoći od čega većinu mora potrošiti na oružje američke proizvodnje. To je oko 20 posto izraelskog obrambenog budžeta. Od 2011. godine dali su dodatnih 1,6 milijardi dolara za izraelski protivraketni sistem Iron Dome, s dijelovima izrađenim u SAD-u.

NJEMAČKA

Drugi najveći izvoznik oružja u Izrael je Njemačka, koja je činila 24 posto uvoza izraelskog oružja između 2009. i 2020. godine. Njemačka ne daje podatke o oružju koje isporučuje, ali je izdala licence za prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 1,6 milijardi eura od 2013-2017, prema Caatu.

Siprijeve brojke pokazuju kako je Njemačka prodavala oružje Izraelu tokom 1960-ih i 1970-ih, a to čini svake godine od 1994. godine. Prvi pregovori između dviju zemalja datiraju iz 1957. godine, prema izraelskom listu Haaretz, koji je primijetio da se 1960. godine premijer David Ben-Gurion sastao u New Yorku s njemačkim kancelarom Konradom Adenauerom i naglasio „potrebu Izraela za malim podmornicama i protivavionskim projektilima”.

Njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems sagradio je šest podmornica Dolphin za Izrael, prema Caatu, dok firma Renk AG sa sjedištem u Njemačkoj pomaže u opremanju izraelskih tenkova Merkava.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "solidarnost" s Izraelom potvrđujući "pravo države da se brani" od raketnih napada Hamasa.

ITALIJA

Sljedeća je Italija, koja je osigurala 5,6 posto najvećeg izraelskog uvoza konvencionalnog oružja između 2009. i 2020., prema Sipriju. Od 2013. do 2017. Italija je prema Izraelu isporučila oružje u vrijednosti od 476 miliona eura. Dvije su zemlje posljednjih godina sklopile dogovore kojima je Izrael dobio avione za obuku u zamjenu za rakete i ostalo oružje.

Italija se pridružila ostalim evropskim zemljama u kritiziranju izraelskog nasilja u Sheikh Jarrah i drugim mjestima ali nastavlja izvoziti oružje. Lučki radnici u Livornu odbili su u petak utovariti brod koji nosi oružje u izraelsku luku Ashdod, nakon što ih je talijanska nevladina organizacija The Weapon Watch obavijestila o sadržaju tereta. "Luka Livorno neće biti suučesnik u masakru palestinskog naroda", navodi se u priopćenju Unione Sindicale di Base.

Weapon Watch pozvao je talijanske vlasti da obustave "dio ili sav talijanski vojni izvoz u izraelsko-palestinska sukobljena područja".

KANADA

Kanada je činila oko 0,3 posto izraelskog uvoza glavnog konvencionalnog oružja između 2009. i 2021., prema Siprijevim brojevima. Jagmeet Singh iz kanadske Nove demokratske stranke je prije nekoliko dana pozvao Kanadu da zaustavi prodaju oružja Izraelu u svjetlu nedavnih događaja.

Kanada je u Izrael poslala 13,7 milion američkih dolara vrijednu tehnologiju 2019. godine, što iznosi 0,4 posto ukupnog izvoza oružja.

VELIKA BRITANIJA

Iako posljednjih godina nije u Siprijevoj bazi podataka, Velika Britanija također prodaje oružje Izraelu, a od 2015. godine, prema Caatu, vrijedno 400 miliona funti.  Nevladina organizacija poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da prekine prodaju oružja i vojnu podršku izraelskim snagama i istraži je li oružje iz Velike Britanije korišteno za bombardiranje Gaze.

Stvarni iznos koji Velika Britanija izvozi u Izrael daleko je veći od javno dostupnih brojeva. Velika Britanija godišnje troši milione funti na izraelske sisteme naoružanja. Elbit Systems, najveći izraelski proizvođač oružja, ima nekoliko podružnica u Velikoj Britaniji, kao i nekoliko američkih proizvođača oružja.

Jedna od njihovih tvornica u Oldhamu posljednjih je mjeseci bila meta pro-palestinskih prosvjednika. Mnogo oružja koje je Velika Britanija izvozilo u Izrael, uključujući avione, dronove, granate, bombe, rakete i municiju, "vrsta je oružja koje će se vjerojatno koristiti u ovoj vrsti bombardiranja", navodi se u izjavi Caat-a, misleći na neprekidno bombardiranje Gaze.