U sudskom postupku, koji se odvija u West Palm Beachu na Floridi, Ira Kleiman, brat pokojnog stručnjaka za računalnu sigurnost Davida Kleimana, tvrdi da su njegov brat i Craig Wright razvili originalnu digitalnu valutu pripisanu pseudonimu Nakamoto.

Ira tvrdi da, kao rezultat, ima pravo na polovicu Wrightovih kriptovaluta: oko 64 milijarde dolara u Bitcoinu.

Ako je Wright zapravo Satoshi, kako tvrdi na svojoj privatnoj Instagram stranici (koja sadrži samo jednu objavu), onda on drži 1,1 milion Bitcoina i vrijedi desetke milijardi dolara.

"Teorija ovog slučaja jeste da je osnovano partnerstvo za stvaranje i ‘rudarenje’ znatne količine Bitcoina pod imenom Satoshi Nakamoto", rekao je Vel Freedman, odvjetnik koji zastupa Iru Kleimana, za The Post. “Dokazi (u obliku e-pošte) pokazuju da su se Craig i Dave dogovorili da svoje partnerstvo drže u tajnosti. Niko nije znao za to sve dok Craig nije (obitelji Kleiman) počeo pričati neke detalje nakon što je Dave preminuo (2013). Craig je odlučio zadržati bogatstvo za sebe.”

“Vjerujemo da će sud utvrditi da nema ničega što bi ukazivalo ili zabilježilo da su bili u partnerstvu”, rekao je Andrés Rivero, Craigov odvjetnik.

Kleiman je bio paraplegičar, umro je u strašnim uvjetima. Kada je otkriven, tijelo mu se počelo raspadati, otvorene boce alkohola bile su razbacane uokolo, a prema informacijama iz istrage, pored njega je bio napunjen pištolj. Pronađena je rupa od metka u njegovom madracu. Tačni detalji oko njegove smrti ostali su nepoznati.

Ako je i on sam imao zalihu Bitcoina, nikada nije pronađena i nije postojala poznata lozinka koja bi vodila tome kao trag.

Bitcoin je započeo 2008. godine, nakon što je “Nakamoto” na internetu objavio rad otvorenog koda koji predstavlja novi oblik digitalne valute: dizajniran za korištenje bez potrebe za centralnom bankom. Njegova početna vrijednost bila je manja od penija. Danas je vrijednost gotovo 58.000 dolara po novčiću.

Nakamotov identitet postao je jedna od najvećih misterija našeg vremena, a svi, od Elona Muska i švedskog programera videoigara Vilija Lehdonvirte do američkog informatičara Nicka Szaboa, bili su “osumnjičeni” kao ljudi koji stoje iza mita. Wright je, međutim, jedina osoba koja se ističe i zapravo tvrdi da je Satoshi Nakamoto.

Dok je svjedočio na sudu, Wright je, prema coindesk.com, tvrdio da je napisao bijeli papir u kojem je izložio unutarnje djelovanje Bitcoina za koji je zaslužan famozni Satoshi Nakamoto.

Ali postoji znatan broj onih koji ne vjeruju da je Wright pravi Nakamoto.

“On laže i tačka”, tvrdio je na Twitteru cijenjeni istraživač sigurnosti Dan Kaminsky. "Satoshi je potpisao transakciju 2009. godine, Wright je kopirao taj specifični potpis i pokušao ga predstaviti kao novog."

Drugi smatraju da ni Wright ni Kleiman nisu imali nikakve veze sa stvaranjem kriptovalute. "Uvjeren sam da nijedan od ovih tipova nije Satoshi", rekao je stručnjak za Bitcoin Arthur van Pelt za The Post. “(Pravi Nakamoto) želio je Bitcoin predati zajednici.”

Wright je odrastao u Brisbaneu u Australiji. Kaže da ima doktorat iz računalnih znanosti na Sveučilištu Charles Stuart u svojoj domovini.

Početkom 2000-ih, Wright je radio za BDO, računovodstvenu firmu u Sydneyu, kada je dobio zadatak da obavi sigurnosnu reviziju za neku operaciju online kockanja. Tada je upoznao glavnog tehnološkog direktora te kockarske stranice Stefana Matthewsa.

Nedugo nakon što su se upoznali, “razgovarao je sa mnom o digitalnom zlatu i digitalnoj gotovini i imao je osam ili devet različitih koncepata za njih”, prisjetio se Matthews, bivši izvršni direktor nChaina, a sada predsjednik TAAL Distributed Information Technologies.

Wright je 2008. godine Matthewsu poklonio flash disk i zamolio ga da s njega preuzme dokument, s nadom da će ga pročitati i dati svoje mišljenje o djelu.

“Bila je to bijela knjiga (za Bitcoin) koja je pokrivala mnogo toga o čemu smo razgovarali”, rekao je Matthews. Konačna, objavljena verzija, u oktobru 2008. godine, ima Satoshijevo ime. U januaru 2009. (neko ko se predstavlja kao Nakamoto) pokrenuo je Bitcoin kod.

"Craig i Dave (Kleiman) prvi put su komunicirali 2007. ili 2008", prisjetio se Matthews. “Craig mi je rekao da mu je Dave pomogao urediti bijeli papir. Craig ima problem sa dužinom riječi”, kaže Matthews.

Kleiman je bio vojnik, zatim je postao policajac i stručnjak za kompjutersku forenziku. Dok je radio u uredu šerifa okruga Palm Beach, ostao je paraliziran u nesreći na motociklu 1995. godine i do kraja života bio prikovan za invalidska kolica.

Prema sudskim dokumentima, "Dave i Craig upoznali su se na online forumu za kriptografiju 2003. godine. Obojica su se dugo zanimala za kibernetičku sigurnost, digitalnu forenziku i budućnost novca. "Održavali su korespondenciju tokom godina a 2007. bili su koautori rada o mehanici prepisivanja podataka s hard diska."

Godinu poslije, potvrđuje sudski dokument, Wright je zamolio Kleimana da pomogne u uređivanju bijele knjige. Tvrdi su “sljedećih nekoliko mjeseci Craig i Dave radili na tome da Bitcoin profunkcionira."

Sudski dokument navodi da je na Dan zahvalnosti 2009. godine Dave rekao svom bratu Iri "da stvara 'digitalni novac' s bogatim strancem, odnosno Craigom."

Kleimanova bivša supruga Maria Frechette nije iznenađena ako je tako. “Ne znam je li on izumio (Bitcoin)”, rekla je za The Post. "Ali on nije bio glupan."

Tokom prvih nekoliko godina Bitcoina, Nakamoto je redovito komunicirao s malom grupom kripto opsesivnih osoba, putem e-pošte i raznih oglasnih ploča, ali nikad telefonom ili osobno.

Zatim je 26. aprila 2011. godine Nakamoto nestao uz oproštajnu poruku zajednici u kojoj je stajalo: "Prešao sam na druge stvari." Od tada se za njega dugo nije čulo.

Sljedeće četiri godine stvari su bile mirne.

Wright je svoj navodni Satoshi identitet držao na niskom nivou sve do decembra 2015. godine. Tada su ga “Wired” i “Gizmodo” izložili.

“Sedmicama su slali Craigu e-mailove i htjeli su napraviti intervju s njim”, rekao je Matthews. “Savjet je bio da Craig ne poduzme ništa jer nitko neće razotkriti priču, a da Craig ne potvrdi ono što kažu. Naravno, to je bio pogrešan savjet.”

No u maju 2016. godine preokrenuo je kurs. Wright se zakleo da će unovčiti neke od Satoshijevih kovanica kako bi dokazao da je on Satoshi. Zatim je odustao s tvrdnjom, prema Bitcoin magazinu, da bi transakcija mogla otkriti rani "sigurnosni nedostatak... zbog kojeg bi bilo riskantno za njega premjestiti Bitcoin, izlažući ga iskorištavanju ili krađi".

“Vjerovao sam da mogu ostaviti godine anonimnosti i skrivanja iza sebe. Ali kako su se odvijali događaji ove sedmice, dok sam se pripremao za objavljivanje dokaza o pristupu najranijim ključevima, pokolebao sam se”, napisao je u online objavi. “Nemam hrabrosti. Ne mogu."

Ubrzo nakon toga Matthews je došao do Gavina Andresena. Programer softvera sa sjedištem u Massachusettsu postao je "održavatelj jezgre" Bitcoinovog otvorenog koda. Iako se nikada nisu upoznal, došao je do Nakamota kada je ovaj navodno napustio projekt 2011. godine.

Andresen je dobro upućen u rad Bitcoina: Zapisi o “rudarenim” kovanicama pohranjeni su u blokovima na takozvanom blockchainu, digitalnoj knjizi koja vodi evidenciju o svježe “iskopanim” novčićima. Znao je da je za ulazak u svaki blok potreban jedinstveni ključ - niz brojeva i slova - koji bi omogućio prijenos Bitcoina (ili ostavljanje poruka) plus takozvani "javni ključ", koji svakome omogućava da pogleda aktivnost unutar zadanog bloka.

Matthews je pozvao Andresena da odleti u London kako bi upoznao Wrighta. Isprva je Andresen bio skeptičan, ali, kako je napisao na svojoj web stranici , “prvi razgovor putem e-pošte uvjerio me da postoji vrlo velika šansa da je on osoba (tj. Satoshi) s kojom sam komunicirao 2010. i početkom 2011. godine”

Andresen je prihvatio Matthewsovu ponudu, a za The Post je rekao: “Otišao sam u podrum hotela. Craig i ja smo kompajlirali kod i napravili gomilu štreberskih stvari. Zatim je Craig potpisao (jedinstvenu) poruku - mislim da je možda bila 'Gavinov omiljeni broj je 11' - u bloku koji je napravio Satoshi. Za to je morao imati privatni ključ. Zbog toga sam pomislio da je Craig Satoshi.”

Zapravo, Andresen je bio toliko uvjeren da je objavio na svojoj web stranici: “Vjerujem da je Craig Steven Wright osoba koja je izumila Bitcoin... Tokom našeg sastanka vidio sam briljantnu, odlučnu, usredotočenu, velikodušnu sobu željnu privatnosti koji odgovara Satoshiju s kojim sam radio.”

Njegovo se mišljenje od tada promijenilo.

“Sada”, rekao je Andresen za The Post, “imam sumnje. Moguće je da je Satoshi hakiran ili da je izgubio ključ. Moguće je da sam bio prevaren. Što vrijeme više prolazi, a nismo vidjeli nikakav pomak u tim ranim blokovima, moram se zapitati zašto.”

Nakon što je Kleiman preminuo od nepoznatih uzroka 2013. godine, Wright se, rekao je Matthews, obratio Kleimanovoj obitelji.

"Koliko se sjećam, kada je Craig saznao da je Dave preminuo, to ga je izuzetno pogodilo", rekao je Matthews za The Post. “Razumijem da je napisao e-mail Daveovom (sada pokojnom) ocu, govoreći da je Dave bio povezan s Craigom i da ako Dave ima šifrirane diskove, možda je ‘rudario’ Bitcoin i možda ima digitalnu imovinu na njima.”

Neki pak smatraju da je Wright želio da Daveova obitelj bude ponosna na Davea, pa je preuveličao Daveov angažman.

Doubter van Pelt smatra ironičnim da su Wrightove tvrdnje upravo ono što je dolilo ulje na vatru. “(Wright) se predstavio kao Satoshi i sada plaća cijenu za to. Dao je Iri Kleimanu izglede da njegov brat bude Satoshi Nakomoto. Djeluje u oba smjera. Craig je bestidan.”

(Izvor: The New York Post)