Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nedavno je prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Iako je učešćem u Koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na memorijalnom groblju iskazao svoje duboko poštovanje prema braniocima Vukovara i žrtvama velikosrpske agresije, iako je istakao da je Vukovar grad posebnog pijeteta i grad heroj te iako je podvukao da žrtve zaslužuju poštovanje i pravdu, a zločinci kaznu, bilo je i onih zlonamjernika koji su posjetu Šefika Džaferovića nastojali predstaviti licemjernom.

Naime, Hrvatska republikanska stranka, koju predvodi Slaven Raguž, podnijela je krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića zbog, kako se navodi, “izazivanja mržnje i netrpeljivosti”. Oni su zamjerili Šefiku Džaferoviću što je tokom posjete Jablanici 17. novembra, neposredno pred odlazak u Vukovar, rekao da iza Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori. Ova izjava člana Predsjedništva BiH, kako ističu iz navedene političke organizacije, nije tačna “jer postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju suprotno”.

Čini se da Ragužu i njegovoj klapi, supotpisnicima besmislene krivične prijave, smeta istina i ništa osim istine. Šefik Džaferović s ponosom naglašava da Armija RBiH nije počinila genocid, da jedino njeni vojnici nisu počinili nijedan zločin protiv čovječnosti, nijedan udruženi zločinački poduhvat niti su iza nje ostajale grobnice i logori. Ovo sve je, što najviše boli HRS-ovce, utvrdio i Haški tribunal. Iako pozivaju na poštivanje presuda protiv pripadnika Armije RBiH, republikanci zaboravljaju da su ne tako davne 2017. godine pozivali na nepoštivanje haške presude šestorici bivših čelnika paratvorevine Herceg-Bosne. Uzmemo li u obzir samo prethodnu rečenicu, bez velikih muka možemo zaključiti ko je u cijeloj priči istinski licemjer. Tada su iz HRS-a istakli da “žrtva” Slobodana Praljka, pravomoćno osuđenog za ratne zločine, neće biti zaboravljena te da su se protiv njegovih vojnika i zapovjednika dizale “politički motivirane optužnice”.

I dok dobar dio prvih i drugih slavi svoju sramotu iz prošlosti, oni treći će i dalje poštivati sve žrtve i nastavit će raditi na ljepšoj budućnosti i prosperitetnijem životu na ovim prostorima.