Kad je Manchester United potvrdio smjenu Ole Gunnara Solskjaera, malo je ko očekivao da će sljedeći trener koji će voditi tim sa Old Trafforda biti Ralf Rangnick, 63-godišnji Nijemac koji je donedavno bio sportski direktor moskovske Lokomotive. No, i unatoč tome što je njegovo ime poprililno nepoznato izvan njemačkih granica, ovom čovjeku se pripisuje nekoliko čuda u Bundesligi, gdje je njegovo prezime autoritet. "Njegov dolazak u Premier ligu nije dobra vijest za ostale ekipe", rekao je Jurgen Klopp nakon što je čuo vijest, bez trunke poruge u glasu.

Klopp, koji svog sunarodnjaka opisuje kao učitelja, zna da će United biti organiziranija momčad, intenzivnija i prije svega puno opasnija. Rangnick je zaljubljenik u fudbal. Bez minimalnog talenta da bude profesionalni fudbaler, svu je svoju strast usmjerio ka trenerskom poslu i brzo je privukao pažnju zahvaljujući stalnom proučavanju igre, taktici i inovacijama.

Tako je, nakon nekoliko uspješnih godina u regionalnim ligama, prvu priliku imao u Bundesligi, u Stuttgartu, timu koji je njegova prva ljubav, za koji je igrao u njegovim omladinskim timovima. Tamo je proveo gotovo tri sezone ali nije ostavio dublji trag. A onda je počeo praviti čuda u drugim klubovima.

Prvo je Hannover 96 uveo u Prvu ligu; zatim je sa Schalkeom 04 bio viceprvak lige; a kasnije je doveo Hoffenheim na vrh njemačkog fudbala u samo tri sezone. Sjećate se, to je ona sjajna generacija sa Vedadom Ibiševićem i Sejadom Salihovićem koja je čak bila jesenji prvak u prvoj sezoni malog kluba iz Sinsheima u Bundesligi.

Njegove su ekipe plijenile pažnju atraktivnom igrom u kojoj su vertikalnost i pritisak nakon gubitka lopte (čuveni 'gegenpressing') bili glavna obilježja. Ovaj stil stvorio je školu, postavio temelje novog njemačkog fudbala i, pod direktnim uticajem njegovih ideja, pojavili su se treneri poput Kloppa, Tomasa Tuchela (koga je postavio za trenera omladinaca Stuttgarta) ili Juliana Nagelsmanna, sadašnjeg trenera Bayerna kojeg je Rangnick doveo da trenira Leipzig, njegov veliki uspješni projekat.

Nakon svog boravka u Hoffenheimu, Rangnick se vratio u Gelsenkirchen, gdje je sa Raúlom u timu osvojio Kup. Međutim, njegova želja za treniranjem je kopnila, potaknut projektom Red Bulla oko Leipziga i Salzburga, odlučio je preći u kancelariju i preuzeti sportski menadžment.

U svojoj novoj ulozi doveo je, između ostalih, Kimmicha i Wernera, te je bio ključan igrač u dovođenju Haalanda u Salzburg. U istočnoj Njemačkoj je završio posao, stvorio je klupsku kulturu Leipziga od nule i pretvorio ga u evropskog moćnika. A sada se, nakon kratkog boravka u Moskvi, odlučio vratiti treninzima. Došao je u United, klub koji igra sporo u najbržoj ligi svijeta, kako bi ih pokušao vratiti u vrh Premier lige. Biće to privremeno, samo na pola godine a onda će posao nastaviti u kancelariji. Old Trafford se želi modernizirati.