Biti šef Federalnih rezervi, američke centralne banke, najvažniji je posao u globalnoj ekonomiji. To je zbog mogućnosti njegovog velikog uticaja na finansijska tržišta u Americi i šire. Sadašnji funkcioner, Jerome Powell, završit će svoj prvi mandat 5. februara. Većina analitičara i investitora očekuje da će ga predsjednik Joe Biden ponovo imenovati na još četiri godine, što je priznanje za silne monetarne intervencije Fed-a na vrhuncu pandemije. Ali ovo je daleko od zagarantovanog. Alternativni kandidat o kojem se najviše priča je Lael Brainard, guverner Fed-a. Ko je ona i šta bi njeno imenovanje značilo za privredu?

Gospođa Brainard, ekonomistkinja školovana na Harvardu, sjedila je u odboru Fed-a od 2014. Ona je bila u vladinim poslovima i izvan njih od 1990-ih, uključujući i funkciju podsekretara Ministarstva financija za međunarodne poslove, najvišeg američkog ekonomskog diplomate pod Barackom Obamom. U Fed-u se pojavila kao najjači glasnik za strožiju regulaciju finansijske industrije.

Prošlog oktobra, na primjer, ona je kritizirala ublažavanje zahtjeva za likvidnošću za banke, upozoravajući da su gotovinski “baferi” potrebni kako bi se spriječilo da bankarski neuspjesi predstavljaju "ozbiljan rizik zaraze" za širu ekonomiju. Ona se također ne slaže s promjenama pravila koje dozvoljavaju bankama da se bave više vlasničkom trgovinom i da drže manje kapitala. U julskom izvještaju Better Markets, grupe koja poziva na veći nadzor nad Wall Streetom, pohvaljena je gospođa Brainard, ističući kako je rijetko da guverner Fed-a glasa protiv većine regulatornih odluka.

Njen dosije je takođe zaslužio podršku progresivnog krila Demokratske stranke. Elizabeth Warren, utjecajna senatorica, pohvalila je gospođu Brainard zbog njenog "snažnog i moćnog neslaganja", dok je gospodina Powella nazvala "opasnim čovjekom" zbog njegove sklonosti ka smanjenju propisa. S obzirom na uticaj koji su naprednjaci imali u oblikovanju kadrovskih odluka gospodina Bidena, čini se da će njihova podrška gospođi Brainard povećati njene šanse u Fed-u. Prije komentara o “opasnom čovjeku” u septembru, vjerovatnoća ponovnog imenovanja gospodina Powella iznosila je oko 90%, a kandidatura gospođe Brainard oko 10%, prema PredictItu, web stranici za klađenje. Sada je gospodin Pauel pao na 70%, a gospođa Brainard do oko 20%.

 

Ipak, kao što ti izgledi sugeriraju, gospođa Brainard ostaje daleko. Mnogi od ljevičarskih demokrata kojima  se danas sviđa bili su protiv nje prije godinu dana kada je bila na slici kao kandidat za ministra finansija, posao koji je na kraju pripao Janet Yellen (i sama bivša predsjednica Fed-a). Neki su ukazivali na vrijeme koje je gospođa Brainard provela u Obaminoj administraciji, kada je pomagala u sklapanju trgovinskih sporazuma koji se smatraju beskorisnim za radnike. Drugi su je kažnjavali zato što nije uradila dovoljno po pitanju zaštite životne sredine dok je bila u Fed-u. I uprkos svojoj trenutnoj reputaciji Fed autsajdera, gospođa Brainard je savršena insajderka Washingtona. Njen suprug Kurt Campbell je Bajdenov glavni savjetnik za Aziju.

U svakom slučaju, da gospođa Brainard zamijeni gospodina Powella, nije očigledno da bi se najvažniji dio rada Fed-a – njegovo upravljanje monetarnom politikom – mnogo promijenio. Gospodin Pauel je bio veoma gologlav i tek sada vodi centralnu banku ka postepenom zaoštravanju, iako inflacija ide najbržim tempom u više od decenije. Gospođa Brainard je možda sklona da čeka još duže prije nego što okonča ultralabavu monetarnu politiku Fed-a, ali kao predsjedavajuća i dalje bi imala samo jedan od dvanaest glasova u njegovom odboru za određivanje stopa.

Kompromisno rješenje bi bilo da gospodin Bajden imenuje gospođu Brainard za potpredsjednicu Fed-a odgovornu za bankarsku superviziju, što je sada upražnjeno mjesto. To bi tržištima dalo ono što žele: kontinuitet u obliku predsjedavanja gospodina Powella. Ali to bi također progresiralo barem nešto od onoga što žele, uz podizanje gospođe Brainard na ključnu ulogu čuvara, iako ne i najvažniji posao u globalnoj ekonomiji.