Pitanje ko je krivac za fijasko sarajevskog sporta je već dugo otvoreno.

Međutim, teško je ponuditi precizan i tačan odgovor. U politici, u vladajućoj garnituri u Kantonu Sarajevo, nikad nije bilo više sportista (Elmedin Konaković, Samir Avdić, Elvedin Okerić, Amel Mekić, Igor Stojanović...), ali je sportska tradicija u Sarajevu gotovo uništena.

Košarkaški klub Bosna je bio prvak Evrope. FK Željezničar u polufinalu Kupa UEFA. FK Sarajevo je dva puta bio prvak bivše Jugoslavije. Rukometni klub Bosna nastupio je u polufinalu Kupa pobjednika kupova i osmini finala Lige prvaka. Šahovski klub Bosna je višestruki prvak Evrope...

Svi ovi rezultati ostvareni su u relativno bliskoj prošlosti. Istina, od nekih uspjeha je prošlo i pola vijeka, ali su neki "stari" desetak godina. A gdje su sada ovi klubovi i šta je od njih ostalo?

Mnogi plešu po rubu i na ivici su ponora. Pitanje je kako su do sada preživjeli i hoće li i koliko još "živjeti". Sarajevski sport doživio je potpuni krah.

Vrhunski sportski događaji u Sarajevu, nažalost, postali su misaona imenica i davno prošlo vrijeme.

Rukometni klub Željezničar, RK Olimpik, RK Igman Ilidža, RK Sarajevo, KK Željezničar (i muška i ženska selekcija), FK Olimpik, FK Vrbanjuša, FK Jug..., samo su neki od sarajevskih klubova koji su prestali sa radom.

Na tankoj niti je i KK Bosna, koja je više puta bila pred gašenjem.

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova Starog kontinenta koji se mogu pohvaliti činjenicom da tu stanuje nekadašnji prvak Evrope.

Danas je KK Bosna na neki način u fazi kliničke smrti. Finansijska dubioza u klubu vlada više od jedne decenije.

Godine poslije rata neodoljivo su podsjećale na zlatne dane u kojima se slavila titula prvaka Evrope.

Rukometni brat prvaka Evrope je također u teškoj situaciji.

Najveći uspjeh kluba zahvaljujući tadašnjoj dobroj organizaciji, igračkom kadru i jakim sponzorima došao je 2007. plasmanom u polufinale evropskog Kupa kupova, gdje su došli zahvaljujući osvojenom 3. mjestu u grupnoj fazi najjačeg evropskog takmičenja Lige prvaka.

U polufinalu je Bosna izgubila od Hamburga ukupnim rezultatom 48:53, a gdje je Bosna ubilježila historijsku pobjedu u Sarajevu.

Osim uspjeha u Evropi, Bosna je u domaćem takmičenju bila sedam puta prvak Bosne i Hercegovine i pet puta osvajač Kupa BiH.

Klub posljednjih godina ispada u niži rang i vraća se u elitu.

No vratimo se na klubove koji su doživjeli sudbinu za koju se nadamo da neće ova dva prethodno spomenuta velikana.

Godinu prije nego što je Bosna postala prvak Evrope u glavnom gradu naše zemlje proslavljen je još jedan vrijedan sportski uspjeh – prva i jedina rukometna titula prvaka Jugoslavije.

Uspjelo je to igračima Željezničara koji su u sezoni 1977/1978. ostvarili dugogodišnji san brojnih generacija sarajevskih rukometaša. Danas RK Željezničar gotovo da ne postoji.

Klupski rukomet u Bosni i Hercegovini je odavno u velikoj krizi, većina ekipa "preživljava", a neki, poput premijerligaša sa Ilidže (Igmana), zbog nedostatka finansija 2016. godine odlučili su se na onaj najnepopularniji korak - istupanje iz lige.

RK Olimpik također više ne postoji. Klub u kojem je svoje prve rukometne korake napravio jedan od najboljih bh. rukometaša svih vremena Mirsad Terzić odavno je prestao sa radom.

Nešto stariji ljubitelji rukometa će se sjetiti i RK Legno Sarajevo, osvajača Kupa Bosne i Hercegovine 2000. godine, koji je također prestao sa radom.

Nema više ni Košarkaškog kluba Željezničar koji je osvajao titule i koji je izrodio mnogobrojne i košarkaše i košarkašice.

Klub nikad nije zvanično ugašen, ali se godinama ni ženska niti muška selekcija nigdje ne takmiče.

Sarajevski kultni fudbalski tim FK Vrbanjuša izbačen je iz daljnjeg takmičenja u Kantonalnoj ligi grupe A.

Vrbanjuša je bivši prvoligaš koji je najveću slavu stekao neposredno nakon završetka agresije na BiH i to najviše zbog karizmatičnog trenera i legende sarajevskog fudbala Alije Hadžiosmanovića zvanog Braco.

- Cilj čelnika FSKS je da gase klubove, a da žive od komercijalnih škola fudbala koje donose "živ novac" - poručili su, između ostalog, iz Kluba malog fudbala i Fudbalskog kluba Vrbanjuša 21. juna prošle godine, kada su se oglasili saopćenjem za javnost.

Iste godine, FK Olimpik odlučio je da istupi iz Premijer lige Bosne i Hercegovine i potpuno završi sa svojim radom.

Zanimljivo je da su Vukovi sa Otoke nekoliko godina prije toga osvojili Kup Bosne i Hercegovine, a u ovom klubu su svoje prve korake u seniorskom fudbalu napravili bh. reprezentativci Amer Gojak i Haris Duljević.

FK Jug je također doživio istu sudbinu, kao prethodno nabrojani sarajevski klubovi.

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj u julu nije usvojila inicijativu da se velikanima bh. sporta iz budžeta izdvoji po dva miliona KM.

Mirza Čelik, zastupnik DF-a u Skupštini KS, krajem maja uputio je zastupničku inicijativu za otvaranje budžetske stavke, kako bi se pomoglo sarajevskim velikanima.

Novac su trebali dobiti Košarkaški klub Bosna, te fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo.

Međutim, inicijativa nije naišla na podršku kod vladajuće "Trojke". Devet skupštinskih delegata iz opozicije glasalo je "za", dok je 17 bilo sudržano.

Jedan od suzdržanih bio je i Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS ispred SDP-a, koji je u februaru ove godine uputio inicijativu da se KK Bosna iz budžeta izdvoji dva miliona KM.

Međutim, u martu je dobio negativan odgovor iz Ministarstva kulture i sporta KS. Odbijenicu je tada potpisao ministar Samir Avdić.

Podsjetimo, budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu iznosi milijardu i 220 miliona KM, pa su čudne opaske pojedinaca iz "Trojke" da šest miliona KM nije "dostatno" za tri sportska velikana kakvi su Željo, Sarajevo i Bosna.

Prije mjesec, čelnici sarajevskih fudbalskih klubova Željezničar i Sarajevo, te košarkaškog i rukometnog kluba Bosna, uputili su apel na sve nivoe vlasti u Kantonu Sarajevo i upozorili na neadekvatnu podršku vrhunskom sportu u Kantonu i Gradu Sarajevo.

Poređenja radi, Tuzla za svoje vrhunske klubove izdvaja veći iznos nego Sarajevo iz svojih višestruko većih budžeta!

Proteklo je mjesec dana od prvog saopćenja, međutim pomaka nema.

Izvor: Faktor