Dominacija Liberalno demokratske partije (Ldp) u Dijeti, japanskom zakonodavnom tijelu, znači da će sljedeći predsjednik stranke postati premijer zemlje. Aktuelni predsjednik Suga Yoshihide najavio je na nackionalnoj konvenciji da se neće ponovo kandidovati na tu dužnkost. Ko god bude izabran da ga zamijeni Sugu, vodit će Ldp na nacionalnim parlamentarnim izborima krajem novembra. 

Četiri su kandidata: Kishida Fumio, bivša ministrica vanjskih poslova; Takaichi Sanae, bivši ministar unutrašnjih poslova; Noda Seiko, v.d. generalnog sekretara i Kono Taro, bivši ministar vanjskih poslova i odbrane koji nadgleda proces uvođenja japanske vakcine protiv COVID-19.

Kono je miljenik javnosti. On je „plave krvi“: njegov djed je bio potpredsjednik vlade, njegov otac je bio predsjednik Zastupničkog doma Japana i predsjednik Ldp. Kono je neobičan i na druge načine, ističe The Economist u svojoj analizi. Sa 2,4 miliona pratilaca, on je najpopularniji političar u zemlji na Twitteru. Otvoreno govori i direktno se obraća javnosti. Išao je na američki univerzitet i tečno govori engleski. Ima 58 godina i stekao je reputaciju zauzimajući stavove poput onog kada je pozivao da se Japan prestane oslanjati na nuklearnu energiju mnogo prije katastrofe u Fukušimi.

Nažalost po Kona, ishod izbora za Ldp ne ovisi samo o popularnosti. Inicijalno glasanje kombinuje 383 člana stranke na parlamentarnoj skupštini i još 383 glasa koji odražavaju izbore 1,1 miliona članova stranke. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu, što je često slučaj, prva dva prelaze u drugi krug glasova u kojem glasovi članova „Dijeta“ imaju daleko veću težinu. Oni imaju tendenciju da glasaju u blokovima po frakcijskim linijama, ali ove godine, suočeni s pritiskom mlađih članova, šefovi frakcija obećali su da će dozvoliti članovima da glasaju kako žele.

Uprkos njegovoj popularnosti, mnoge Konove kolege su oprezne kada je on u pitanju. Neki s desne strane stranke sumnjaju da je previše liberalan da bi mu se moglo vjerovati. Boje se da bi mogao krenuti putem svog oca, koji je 1993. godine objavio tada neviđeno izvinjenje "ženama za utjehu" prisiljenim da rade u japanskim bordelima širom Azije.

Za mnoge u staroj gardi stranke, Kono također djeluje previše nekontrolirano. Pokušao je ublažiti te brige ublaživši neke svoje ranije stavove, poput protivljenja nuklearnoj energiji. Nekima je to dokaz političara bez stava, drugima odražava pragmatizam jednog ozbiljnog lidera u osvajanju moći.

Kako god, Japan je pred izborom, Kono ili neko drugi, Japan će odlučiti u novembru.