Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje kojim upozorava građane Bosne i Hercegovine da ne putuju u Srbiju.

"Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava", stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova koje je izdato nakon subotnjeg hapšenja Edina Vranja u Srbiji.

Taj je bivši policajac osumnjičen da je navodno umiješan u slučaj ratnog zločina u Goraždu. Vranju je danas sud u Srbiji odredio jednomjesečni pritvor.