Finale fudbalske Lige prvaka između Liverpoola i Real Madrida na pariškom Stade de Franceu biće prilika za okrunjenje novog prvaka najprestižnijeg klupskog takmičenja na svijetu. A taj san ne bi bio moguć bez strasti dvojice novinara: Gabriela Hanota i njegovog kolege Jacquesa Ferrana.

S obzirom na to da je već postojao Mitropa Cup, u kojem su igrali timovi iz srednje i istočne Evrope, te kup koji su igrali timovi sa juga kontinenta, Gabriel Hanot, skromni francuski nogometaš smatrao je da bi bilo dobro da se napravi takmičenje koje bi igrale najbilje ekipe na kontinentu i koje bi dalo najbiolji tim Evrope. Nesreća koju je doživio dok je još bio fudbaler dovela je do toga da se Hanot posvetio novinarstvu, sa istom strašću kao i prema fudbalu.

Nije bilo lako. Njegova sposobnost analize mečeva učinia je da u narednim godinama postane trener ali njegova pozicija ga nije spriječila da nastavi biti fudbalski hroničar. Jednom je prilikom, kao trener, napisao anonimno članak za čuveni L'Equipe u kojem je tražio da ga otpuste nakon utakmice. Kasnije će postati i urednik tog sportskog lista

Gabriel Hanot rođen je u Arrasu, u sjevernoj Francuskoj, 1889. godine. Igrao je za Tourcoing FC a prije Prvog svjetskog rata je igrao dvije godine u Njemačkoj. Prvi put je za reprezentaciju Francuske zaigrao protiv Švicarske, kada je imao 18 godina. Hanot je igrao 12 puta za Francusku, odigrao bi i više utakmica da nije bilo Prvog svjetskog rata, u kojem je briljirao kao pilot i čak pobjegao iz njemačkog zarobljeničkog logora.

Igračka karijera Gabriela Hanota prekinuta je prerano, u dobi od 29 godina, nakon što je ozlijeđen u avionskoj nesreći. Postao je novinar za L'Auto i Le Miroir des Sports. Gabriel Hanot je bio vizionar. Bio je snažan zagovornik ženskog fudbala u Francuskoj početkom 1920-ih. Većina historičara se slaže da je za uvođenje profesionalnog fudbala u Francuskoj 1932. uvelike zaslužan Hanot. Od 1945. do 1949. bio je trener francuske reprezentacije.

Kao novinar, Gabriel Hanot imao je veliki uticaj na evropski fudbal. S Jacquesom Ferranom, svojim kolegom u L'Equipeu, Hanot je razvio ideju o Evropskom kupu, turniru za sve ekipe evropskih prvaka, koji je kasnije postao Liga prvaka. Osmislio je i nagradu Ballon d'Or. Umro je 1968. godine u 78. godini života.

U junu 1955. UEFA je odobrila organizaciju takmičenja evropskih klubova pod nazivom European Champion Clubs Cup (izvorni naziv na francuskom Coupe des Clubs Champions Européens), poznatijeg kao Evropski kup. Takmičen je je bilo inspirirano Južnoameričkim prvenstvom prvaka i cilj mu je bio turnir na evropskom nivou kako bi se proglasio najbolji klub na kontinentu.

Ostat će zapisano da su prvu utakmicu Evropskog kupa odigrali lisabonski Sporting  i beogradski Partizan, da je prvi gol zabio Sportingov Joao Baptista Martins, a da je Real Madrid, nakon pobjede 4-3 na Stade de Reimsu, osvojio prvi od svojih 13 kontinentalnih trofeja.