General Abdel Fatah al-Burhan je kazao kako planira uskoro imenovati novog čelnika sudanske vlade.

Vojska je preuzela vlast u ovoj istočnoafričkoj državi prije desetak dana nakon što se pogoršala politička situacija. Al-Burhan je objavio da se otpuštaju civilni članovi prelazne vlade u zemlji te je proglasio izvanredno stanje.

Vojni udar došao je nakon sedmica demonstracija i političke krize u zemlji koja broji 44 miliona stanovnika. Svrgnuti sudanski premijer Abdullah Hamdok vodio je prelaznu vladu s Al Burhanom od avgusta 2019. godine, nakon što je Omar al-Bashir, sudanski vođa 30 godina, svrgnut u ranijem udaru.

Prelazna vlada trebala je pripremiti izbore u 2022. godini. Sljedeći izbori bi se trebali održati 2023. godine, prema Al Burhanu, koji je tvrdio da je udar nužan za Sudan kako bi se izbjegao građanski rat.

De facto vladar Sudana i komandant oružanih snaga, Burhana smatraju čovjekom koji stoji iza državnog udara

General Abdel Fattah al-Burhan bio je, kako tvrdi, jedan od trojice sudanskih oficira koji su rekli Omaru al-Bashiru da je vrijeme da okonča svoja tri desetljeća na vlasti.

"Otišao sam ga vidjeti i obavijestio ga", rekao je Burhan za BBC nedugo nakon što je imenovan za čelnika sudanskog prelaznog vojnog vijeća u aprilu 2019. "Rekao sam mu da je vodstvo oružanih snaga odlučilo da situacija izmiče kontroli i stoga bi trebao odstupiti.”

Prema Burhanu, Bashir je jednostavno rekao "OK", a zatim je izrazio želju da građani budu zaštićeni.

Mora da je to bio težak razgovor za sudanskog generala jer je Burhan dugo bio jedan od Bashirovih najpouzdanijih ljudi, i doslovno i politički.

Nedugo nakon razgovora, 12. aprila 2019., postao je šef vojnog vijeća koje je smijenilo Bashira, samo dan nakon što je predsjednikov neposredni nasljednik i bivši ministar obrane general Awad Ibn Ouf podnio ostavku.

Kada su prije nekoliko dana izbile vijesti o još jednom vojnom udaru u Sudanu, Burhan, koji je bio predsjedavajući Sudanskog Prelaznog suverenog vijeća (TSC) od 12. aprila 2019. i vrhovni je komandant oružanih snaga, proglasio je vanredno stanje i raspustio vladu.

Rođen 1960. u porodici sufija u selu sjeverno od Kartuma, Burhan je studirao na sudanskom vojnom koledžu, zatim u Jordanu i na Egipatskoj vojnoj akademiji u Kairu, gdje je među bivšim kolegama bio i budući egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi. Oženjen je i ima troje djece.

Burhan i Sisi su dugogodišnji prijatelji, iako sudanski general ima jake veze sa islamističkim pokretima koje je Sisi zabranio.

Njegovo prvo međunarodno putovanje nakon što je postao de facto šef sudanske države bilo je u Egiptu u maju 2019. Odatle je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju.

Ranije je Burhan kratko služio kao sudanski ataše u Pekingu, no njegovu vojnu karijeru pod Bashirom definirale su istaknute uloge u Južnom Sudanu, Darfuru i Jemenu gdje je, kao šef oružanih snaga, pomagao u opskrbi Saudijske Arabije i vodio koaliciju sa sudanskim plaćenicima.

Burhan je opisao Rijad kao "vječnog saveznika" i ima dugogodišnje odnose s vojnim zapovjednicima tamo i u UAE.

Međutim, analitičari tvrde da je Burhan “bio apsolutno ključan za razaranja u Darfuru”.

Stanovnici i raseljeni u Darfuru rekli su da je imao "krv na rukama", te da je bio uključen u "planiranje i provođenje genocida, paljenje sela i raseljavanje nenaoružanih stanovnika".

Burhanov odgovor na takve optužbe u biti je bio da je rekao da je slijedio zapovijedi i da je ono što se dogodilo u Darfuru, na što se naširoko gleda kao na genocid, bio rat u kojem bi svaka strana sasvim prirodno optužila svog protivnika da čini užasne stvari.

Burhanovo vrijeme u Darfuru značajno je i zato što ga je dovelo u kontakt s vojskovođom Mohamedom Hamdanom Dagolom, nadaleko poznatim kao Hemeti.

Hemeti je postao vođa arapskih milicija, Janjaweeda koje će kasnije postati Snage za brzu podršku. Kao komandanti tih oružanih snaga Burhan i Hemeti su i saveznici i suparnici. Hemeti je potpredsjednik Prelaznog vojnog vijeća, ali njegova porodica i RSF imaju ogromne koristi od kontrole nad rudnicima zlata u Darfuru, kao i od pokroviteljstva UAE i Saudijske Arabije. Sudanska vojska ima, u teoriji, veći budžet i kontrolira značajne vojne industrijske komplekse.