Srđan Mandić (Naša stranka) dobio je izbore za načelnika Općine Centar zahvaljujući protestima “građana” koje je organizirao njegov kolega iz tada “četvorke”, a sada već“trojke” Denis Čelendžer zbog izgradnje na lokalitetu nazovi parka Hastahana.

Tadašnja sarajevska “četvorka” bila je apsolutno protiv gradnje bilo kakvog objekta na ovoj lokaciji. Sve dok nije došla na vlast. Sve se promijenilo sredinom februara kada je načelnik Mandić primio u posjetu guvernera Centralne banke BiH, Senada Softića. Nastavak realizacije projekta ocjenjen je izuzetno važnim.

Softić je informisao Mandića da park kojeg nema neće nestati kada CBBiH izgradi svoj objekat nego će tek kada se izgradi objekat Centralna banka finansirati i izgradnju parka. Tako će umjesto parka koji nije park Centar dobiti pravi park i pride reprezentativan objekat Centralne banke. To pokazuje i idejno rješenje koje usvojila Centralna banka BiH.

Srđan Mandić nije imao ništa protiv, barem nije ništa izjavio čime bi se naslutilo da ima nešto protiv ovog objekta. Uzgred Centralna banka je kupila zemljište, platila rentu, nemalu sumu od oko pet miliona maraka, tako da Mandić tu više nema šta reći, osim možda pokušavati oprati se pred svojim glasačima.

Kako im objasniti da on, koji je tako gorljivo bio protiv izgradnje u nazovi parku Hastahana, sada to odobrava, prešutno za sada, a kada dođe na red urbanistička suglasnost i građevinska dozvola, odobrenje će biti crno na bijelo.

Zato je Mandić smislio “genijalan” plan. Poslao je pismo guverneru Centralne banke BiH u kojem moli, kumi i prkelinje da ga spasi belaja u koji ga je uvalila “prošla općinska administracija” zbog “slučaja Hastahana”. Mada nije jasno zašto je Hastahana “slučaj” jer je zemlja kupljena na tenderu, regulacioni plan dopušta gradnju i nema nikakvog razloga da to bude slučaj.

“...želim vam ponuditi adekvatnu zamjensku lokaciju... u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower. Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za Vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije. Prednost navedene lokacije je što ni na koji način ne ugrožava interese stanovnika Opštine Centar (iako je Centar općina op.a.).... Pored toga, ovom prilikom želim vam dati garancije da ćemo u najbržem mogućem roku i po ubrzanoj proceduri, obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i saglasnosti za građenje objekta. Takođe, spremni smo iz opštinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja”, napisao je Madić guverneru Softiću.

Samo, zašto bi Centralna banka uzela lošiju lokaciju od one koju već ima, Mandić nije napisao u molećivom dopisu. Naravmo CB BiH nije prihvatila ponudu. Uostalom, osim lošije lokacije, ko bi htio imati za komšiju Fahrudina Radončića?