Nakon nekoliko godina vladavine Avram i Joel Glazer (koji su zamijenili Malcolma, koji je preminuo 2014.), prisiljeni su prihvatiti jednu od dvije ponude da prodaju Manchester United, najvrjedniji fudbalski klub na svijetu.

Glazeri, američki biznismeni koji posjeduju franšizu Tampa Bay Buccaneers, a od 2005. posjeduju i Manchester United, krajem 2022. otkrili su namjeru da prodaju 69 posto dionica tog britanskog fudbalskog kluba. Zatražili su treću rundu ponuda čiji je krajnji rok istekao krajem aprila a glasine u britanskim medijima sugeriraju cifru od šest milijardi eura koju žele izvući.

Bio bi to rekord u sportskom svijetu.

Već su poznata dva zainteresirana kupca. Treći zainteresirani, finski milioner Thomas Zilliacus, povukao se nakon optužbi za prevare. Prvi je Sir Jim Ratcliffe, najbogatija osoba u Velikoj Britaniji. Otkako se saznalo da je zainteresiran za kupovinu kluba, kritike, uzbune i pritisci svih vrsta protiv njega ne prestaju, zbog njegove prošlosti i načina na koji vodi svoje kompanije. Aktivisti za zaštitu okoliša godinama su osuđivali vodeću ulogu njegove tvrtke INEOS, petrohemijskog diva, u proizvodnji plastike, fosilnih goriva i otrovnih pesticida. Sumnja se kako želi preuzeti 69 posto dionica kluba, koliko imaju Glazeri, ali ne obavezuje se na preuzimanje golemog nagomilanog duga.

United duguje 969,6 miliona funti u kombinaciji bruto duga, bankovnih zajmova i postotaka neplaćenih transfera.Preuzimanje tog duga glavni je zahtjev drugog podnositelja zahtjeva: Sheika Jassima, predsjednika Qatar Islamic Bank, jedne od najvećih na Bliskom istoku, člana katarske kraljevske porodice koji već vodi Paris Saint Germain i nedavno je kupio veliki dio dionica portugalskog Sporting de Braga. Za njega kažu da je osoba neograničenog bogatstva.

To je ono što golica maštu navijača Manchester Uniteda, koji posljednjih godina gledaju kako ih je Manchester City, nekada samo slabašan suparnik, pretekao kao glavni tim grada i države zahvaljujući ulaganjima iz Abu Dhabija. Jassim bi želio i 100% dionica kluba. Nešto što nije jednostavno. Glazeri, koji su kupili većinu kluba 2005. godine, sada imaju 69 posto dionica koje prodaju. Da bi dobio preostalih 31 posto, Jassimu bi trebao uvjeriti ostatak malih dioničara, zbog čega bi proces kupovine mogao potrajati.

Kraljevska porodica Katara ulaže u Ujedinjeno Kraljevstvo preko Qatar Investment Authority (QIA) državnog imovinskog fonda i posjeduje nekretnine u vrijednosti od 10 milijardi funti. Podaci koje je britanska vlada objavila u martu 2023. pokazuju da je trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i Katara porasla u prošloj godini na 12,1 milijardu funti. Uz to, Katar ima važnu imovinu u relevantnim britanskim firmama kao što su British Airways, Sainsbury's, Barclays ili Harrods.