Nakon što je sedmični magazin "Stav" objavio vijest o biblioteci Burch univerziteta u Sarajevu, za koji su turske institucije obavijestile vlasti BiH da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO, u kojoj je objavljeno da su na onlajn platformi biblioteke dostupna djela vođe terorista FETO-a Fetullaha Gulena, na istoj platformi su uklonjene pomenute knjige.

Iako je u videu koji je objavio "Stav", korištenjem tražilice prikazan pristup knjigama Gulena, nakon objave vijesti, iste su uklonjene, pa sada pri pretrazi imena autora, vođe terorista FETO-a, pretraga ne pokazuje rezultate.

"Zamislite biblioteku jednog univerziteta u kojoj se nalazi čak 142 djela o čovjeku koji propagira bolesnu ideologiju i predvodi terorističku organizaciju? Nije riječ o studiju kriminalistike ili forenzike ili psihologije, radi se o biblioteci Burch univerziteta i knjigama Fethullaha Gulena", objavljeno je u tekstu "Stava".

Sedmičnik "Stav" podsjetio je da je nedavno objavio pojedina svjedočenja bivših učenika Richmond škola i Burch univerziteta nakon čega su se pojavili i komentari na društvenim mrežama, kao i mailovi redakciji. Jedan od javnih komentara na društvenim mrežama jeste priznanje da je pisanje Stava utemeljeno na autentičnim iskustvima učenika.

"Nikada im neću oprostiti kada su pokušali da nam nametnu da čitamo Gulenovu knjigu za ocjenu iz vjeronauke i, kada sam to odbio, bio sam poslan na razgovor kod direktora uz prijetnje sankcijama. Ako hoćeš do pekara, morao si pitati 'abija', ako se tom abiju fikne da ti ne dozvoli, ti noćiš gladan", iskustva su učenika.

Osim toga što turske institucije već godinama upozoravaju i informiraju domaće institucije da su pomenute škole vezane za terorističku organizaciju FETO, koja je pokušala izvršiti državni udar u Turskoj, tu je i mnoštvo argumenata i dokaza koji to i dokazuju. Jedni od dokaza jesu i ispovijesti bivših učenika, kao i potvrde pojedinih FETO pripadnika, a i sami osnivači nekadašnjih Bosna Sema obrazovnih institucija za turske medije 2011. godine kazali su da su "u Bosnu došli jer je to tražio Fethullah Gulen".

Iako postoji toliko dokaza o povezanosti škola s FETO, upitno je zašto se do sada niko iz pomenutih škola nije izjasnio po tom pitanju, odnosno zašto nisu priznali da su bili Gulenova škola, a, kako danas tvrde, da sada nisu. U tekstu "Stava" navodi se: "Zašto uporno pokušavaju obmanuti javnosti ponašajući se kao da prvi put čuju za ime Fethullaha Gulena?"

Uz sav trud da se izbrišu tragovi vođe terorističke organizacije Gulena u ovim školama, ipak su neki tragovi i ostali. "Pa tako u (online) biblioteci Burch univerziteta u Sarajevu su se nekada nalazile i knjige Fethullaha Gulena. Vjerovatno one knjige za koje bivši učenici tvrde da su ih morali čitati, te da su bili pitani o knjigama. U pomenutoj biblioteci nalazila su se registrirana čak 142 djela Fethullaha Gulena i o Gulenu.

Tu su npr. knjiga 'Islam i demokratija', 'Neophodnost međureligijskog dijaloga', 'Nedoumice našeg vremena' i slično. Mnoga djela su na turskom, a veliki broj je i na bosanskom jeziku, kao i na engleskom. Tu su i knjige drugih pisaca, opet pripadnika FETO terorističke organizacije, a koje govore o samom Gulenu, njegovom shvatanju svijeta, viziji, o Gulenovom pokretu, njegovi govori u New Yorku, 'Gulenovo shvatanje suneta', 'Istina o Gulenu', '11 dana s Gulenom', 'Jedan mjesec s Gulenom u Americi' i mnoge druge. Osim toga, u biblioteci su se mogle naći i knjige o pokretu 'Hizmet' kao što su 'Vodič Hizmeta', "Hizmetov čovjek" i slično.

Mnogo je lakše ako kažemo da se u biblioteci Burch univerziteta nalazilo apsolutno sve o Fethullahu Gulenu. Skoro pa sigurno da ne postoji nijedan drugi univerzitet u Bosni i Hercegovini, pa i šire, koji ima 142 knjige o jednoj te istoj osobi ili temi. Uprkos ovoj činjenici, koju ne može niko osporavati jer se radi o dokazanim tvrdnjama, danas pojedinci tvrde kako se na Burch univerzitetu ili u Richmond školama nikada nije spominjao Gulen, ili, kao što rekosmo, nikada niko iz ovih škola nije otvoreno priznao povezanost s Gulenom, a kada se pogleda sadržaj biblioteke, smiješno bi bilo govoriti o nepovezanosti ovih ustanova s Gulenovim pokretom", piše "Stav".

Ako nekome nisu dovoljne ni ove knjige, neka pogleda i o čemu su predstavnici Burch univerziteta govorili na konferenciji u Italiji 2016. godine, kaže se u tekstu i dodaje kako je na Univerzitetu u Padovi Adnan Yaman, ispred Burch univerziteta, govorio o pokretu "Hizmet i ljudskim pravima". Također, 2014. godine snimljen je i dokumentarac o Gulenu pod nazivom "Love is Verb", gdje se producentica Terry Spencer Hesser, između ostalog, zahvaljuje i Burch univerzitetu u Sarajevu.

Da li se i dalje gore pomenute knjige nalaze u biblioteci ovoga univerziteta, ne znamo, ali znamo da su Reuters i "The Guardian" pisali da je upravo Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu povezan s Fethullahom Gulenom, piše "Stav" i dodaje: "Ako lažu bosanski mediji, kako pojedini tvrde, lažu li mediji koji imaju globalni utjecaj?"

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj državi u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.