Upotreba društvenih mreža nastavlja rasti širom svijeta. Uz korištenje postojećih, korisnici se ne ustručavaju prihvatiti nove usluge, što pokazuje brzi uspon platforme za dijeljenje videa TikTok.

Broj aktivnih korisnika društvenih mreža širom svijeta procjenjuje se na 4,6 milijardi u 2022. godini, odnosno smatra se da približno 60 posto svjetske populacije koristi društvene mreže. Očekuje se da će se ovaj broj povećati na skoro 6 milijardi do 2027. godine, prema projekcijama Statista Advertising & Media Outlooka.

TikTok se od konkurencije izdvaja po izuzetno visokoj stopi rasta. Između 2018. i 2022. godine, ova je mreža u prosjeku privlačila godišnje 340 miliona novih aktivnih članova. Nakon što je dostigao broj od milijardu korisnika, poslije “digitalnog buma” izazvanog pandemijom Covid-19, TikTok je prestigao Instagram po broju korisnika u 2021. godini. Očekuje se da će baza korisnika platforme dostići dvije milijarde do 2024. godine kada se predviđa da će se rast usporiti (a možda će se i neka nova zvijezda pojaviti na sceni društvenih medija).

Unatoč izrazitom usporavanju rasta posljednjih godina, očekuje se da će Facebook ostati najveća društvena mreža s više od 2,6 milijardi aktivnih naloga u 2022. godini, a predviđa se da će porasti na približno tri milijarde do 2025. godine.

(Izvor: Statista)