Gdje se nalazi i u kakvom je stanju Peng, bivša svjetska tenisačica broj jedan, pitanje je koje zaokuplja svjetsku javnost u posljednje tri sedmice, nakon što je u poruci na kineskoj stranici društvenih medija Weibo navela da ju je bivši zamjenik premijera Kine Zhang Gaoli seksualno napao. Peng se prestala pojavljivati u javnosti nedugo nakon što je iznijela svoju tvrdnju 2. novembra.

Neke zemlje razmatraju potencijalni bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje bi se trebale održati u februaru, a uvjeravanja kineskih vlasti da je Peng sigurna i dobro naišla su na skepticizam, posebno od strane Ženske teniske asocijacije.

"Ovo nije diplomatsko pitanje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u utorak. “Vjerujem da će svi vidjeti da je nedavno prisustvovala nekim javnim aktivnostima, a također je održala video poziv s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomasom Bachom. Nadam se da će određeni ljudi prestati sa zlonamjernim navijanjem i politizacijom”, rekao je Lijian.

Spominjanje 35-godišnje tenesirke u Kini je od početka ovog mjeseca žestoko cenzurirano. Ali izvan zemlje, internetska kampanja pod hashtagom #WhereIsPengShuai – kojoj su se pridružile zvijezde uključujući Naomi Osaku i Serenu Williams – uzela je maha, posebno nakon što su kineski državni mediji objavili e-mail koji je navodno napisala Peng u kojem se kaže da je "dobro".

Peng se pojavila tokom vikenda u Pekingu i održala videopoziv s Bachom u nedjelju. MOC je izvijestio da je ona "sigurna i dobro", ali je njegov očigledni pokušaj da ublaži međunarodnu zabrinutost povukao MOC na liniju vatre. Organizacija je naknadno optužena da je organizirala "javni trik" u korist Pekinga.

“To ni na koji način nije poziv zbog zabrinutosti za nju. Teniska asocijacija je trebala imati taj poziv, trebao je taj poziv imati službenik za zaštitu – a ne da to bude reklamni trik”, rekla je Nikki Dryden, odvjetnica za ljudska prava i bivša olimpijska plivačica iz Kanade.

S druge strane provladini akteri u Kini to pitanje predstavljaju kao ideološku borbu sa zapadom.

"Ideološki sukobi između Kine i zapada će eskalirati prije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. jer će se antikineske snage okupiti kako bi stvarale probleme Kini", napisao je Global Times u uvodniku u ponedjeljak.

“Kina je nekada brinula o održavanju skladne atmosfere sa zapadom i načinu na koji je ostatak svijeta promatrao, posebno zapad. Ovo treba promijeniti”, navodi Global Times.