Brojni kineski vladini organi uključeni su u organiziranu kampanju represije usmjerenu na muslimanske Ujgure u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, prema izvještaju koji je ove sedmice objavio australijski think – tank centar.

Izvještaj nezavisnog, nestranačkog Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI) opisuje duboku uključenost kineskih vladinih agencija u sistematske napore da potisnu Ujgure i njihovu kulturu, što je izazvalo optužbe za genocid u nekoliko zapadnih prijestolnica.

Izvještaj pod nazivom “Arhitektura represije: raspakivanje vlasti Xinjianga” je najnoviji dokument koji predstavlja dokaze o jačanju sistematskih kršenja ljudskih prava Ujgura i drugih muslimanskih manjina u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur (XUAR) od 2014. godine.

Autori izvještaja od 80 stranica pregledali su hiljade izvora na kineskom jeziku, uključujući skrivene policijske evidencije i dokumente o državnom budžetu koji nikada ranije nisu bili objavljeni, kako bi mapirali i analizirali mehanizme koje je kineska vlada koristila u XUAR-u od 2014. do 2021., u periodu od sve više represije.

"Projekat prikazuje i analizira ogromnu i neprozirnu birokratsku strukturu Xinjianga koja je operacionalizirala rat partijske države protiv Ujgura", objavila je na društvenim mrežama koautorica izvještaja Vicky Xiuzhong Xu, australska politička analitičarka i novinarka poznata po razotkrivanju kršenja ljudskih prava u Kini.

“Mehanizmi kontrole u Xinjiangu u zajednici dio su nacionalnog napora da se poboljša upravljanje na lokalnom nivou, koji nastoji mobilizirati mase da pomognu u suzbijanju neslaganja i nestabilnosti i da povećaju dominaciju stranke u najnižim slojevima društva”, kaže se u izvještaju. Istraživanja – koje finansira Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.  Interesantan je takozvani mehanizam 'Trinity'  koji osigurava da službenici komšiluka ili seoskih odbora, policajci i timovi zvaničnika koji posjećuju ili zauzimaju ujgurske domove zajedno upravljaju svakim kvartom i selo. U Xinjiangu, komšiluk ili seoski komitet je glavni arbitar procesa prevaspitanja“, kaže se u izveštaju.

“Tokom kampanje prevaspitanja, mehanizam Trinity održava najmanje dva dnevna sastanka: 'jutarnja depeša' za dodjelu kućnih posjeta i 'istraga' i 'večernja evaluacija' kako bi se odlučilo koje radnje poduzeti kao odgovor na te 'istrage' “, uključujući i to da li neke osobe treba poslati na prevaspitanje", istakli su.

Kina je držala do 1,8 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina u mreži logora za interniranje od 2017. Peking kaže da su kampovi centri za stručnu obuku osmišljeni za borbu protiv ekstremizma i negira široko rasprostranjene i dokumentovane optužbe da je maltretirala Ujgure koji žive u Xinjiangu.

“U nekim slučajevima, obavještajni službenici zaustavljaju pojedince na kontrolnim punktovima i ispituju ih u lokalnim policijskim stanicama prije nego što ih pošalju u logore”, kaže se u izvještaju. "Kada budu pušteni, vraćaju se na 'upravljanje i kontrolu' Komiteta za susjedstvo", kaže se, misleći na organizaciju odgovornu za lokalnu partijsku kontrolu.

U izvještaju se također navodi primjer osamnaestogodišnje Anayit Abliz iz okruga Shuimogou u glavnom gradu XUAR-a Urumqi (na kineskom Wulumuqi), koja je uhvaćena kako koristi aplikaciju za razmjenu datoteka 2017. godine nakon čega je završila u logoru.

Policijski zapisi koji su procurili pokazuju da su tokom tog vremena službenici odbora pomno pratili članove tinejdžerove porodice, idući tako daleko da su ih posjetili šest puta u jednoj sedmici u februaru 2018. godine, i bilježili njihove dnevne aktivnosti u nizu izvještaja.

U ponedjeljak, dan prije objavljivanja izvještaja, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da je "takozvano 'ugnjetavanje' i 'prisilni rad'" Ujgura u XUAR-u pomenuo američki predsjednik Joe Biden na Univerzitetu Konektikat 15. oktobra bile su "čiste laži".

Ipak, istraživanja i podaci sa terena govore o tome da kineske vlasti čine kontinuirane zločine nad muslimanima Ujgurima.